При средиземноморската диета се набляга на растителни храни и здравословни

...
При средиземноморската диета се набляга на растителни храни и здравословни
Коментари Харесай

Чудо за тялото: Средиземноморска диета - ползи, меню, въпроси

При средиземноморската диета се натъртва на растителни храни и здравословни мазнини.Ядете най-вече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни.Зехтинът е главният източник на мазнини.Изследванията демонстрират, че средиземноморската диета може да понижи риска от сърдечно-съдови болести и доста други хронични болести.Диетолог може да ви помогне да персонализирате диетата съгласно вашите самостоятелни потребности.

Credit: Unsplash

Какво съставлява средиземноморската диета?

Средиземноморската диета е метод на хранене, който натъртва на растителни храни и здравословнимазнини.

Ако следвате средиземноморска диета, ще ядете:
Много зеленчуци, плодове, фасул, леща и ядки.Много пълнозърнести храни, като пълнозърнест самун и кафяв ориз.Много занемарен зехтин като източник на здравословни мазнини.Умерено количество риба, изключително богата наомега-3 мастни киселини.Умерено количество сирене и кисело мляко.Малко или никакво месо, избор на птиче вместо алено месо.Малко или никакви сладкиши, сладки питиета или масло.Умерено количество вино по време на хранене (ако още не сте пили, не започвайте).
Credit: Pixabay

Диетолог може да ви помогне да измененията тази диета, в случай че е належащо, въз основа на вашата здравна история, съществени болести, алергии и желания.

Каква е дефиницията на средиземноморската диета?

Има доста дефиниции на диетата (всяка с малко по-различни цели за порции).Това е по този начин, тъй като диетата се концентрира върху цялостните хранителни модели, а не върху строги формули или калкулации.Освен това се основава на моделите на хранене в доста разнообразни средиземноморски страни, всяка със свои лични нюанси.Тъй като няма еднопосочна формулировка, средиземноморската диета е гъвкава и можете да я приспособите към вашите потребности.

Какви са изгодите от средиземноморската диета?

Средиземноморската диета има доста преимущества, в това число:
Намаляване на риска отсърдечно-съдови болести.Поддържане на телесно тегло, което е здравословно за вас.Поддържа здравословна кръвна захар,кръвно наляганеихолестерол.Намаляване на риска отметаболитен синдром.Поддържа здравословен баланс на чревната микробиота (бактерии и други микроорганизми) във вашатахраносмилателна система.Намалявариска от някои видоверак.Забавяупадъка намозъчнатафункция с възрастта.Помага ви да живеете по-дълго.
Кардиолозитечесто предлагат средиземноморската диета, защото задълбочените проучвания поддържат нейните изгоди за здравето на сърцето.Едно изследване (публикувано през 2018 г.) преглежда хора с висок риск от сърдечно-съдови болести за интервал от пет години.Тези хора бяха разграничени на две групи.Едната група следваше средиземноморска диета, а другата група следваше диета с ниско наличие на мазнини.Групата на средиземноморската диета има 30% по-нисък условен риск от сърдечно-съдови произшествия спрямо групата на диета с ниско наличие на мазнини.Такива рисковевключватинфаркт,инсултили гибел, обвързвана със сърдечно-съдови болести.

Изследователите считат, че тези защитни изгоди частично се дължат на здравословните мазнини, които приемате със средиземноморската диета.Те идват от храни като зехтин, ядки и риба.

Защо средиземноморската диета е добра за мен?

Средиземноморската диета включва доста разнообразни хранителни субстанции, които работят дружно, с цел да оказват помощ на тялото ви.Няма нито една храна или съставна част, виновна за изгодите от средиземноморската диета.Вместо това диетата е добра за вас заради комбинацията от хранителни субстанции, които обезпечава.

Помислете за хор с доста пеещи хора.Само един глас може да носи част от мелодията, само че би трябвало всички гласове да се съберат, с цел да постигнете цялостния резултат.По същия метод средиземноморската диета работи, като ви дава идеална композиция от хранителни субстанции, които са в естетика, с цел да поддържат вашето здраве.

Средиземноморската диета е добра за вас, тъй като:

Credit: Unsplash

Как наподобява средиземноморската диета?

Средиземноморската диета не наподобява еднообразно за всички.Като цяло включва доста пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове, дружно с умерени количества риба, бобови растения и ядки.

Таблицата по-долу демонстрира някои цели за подготвяне и препоръки, които диетолозите постоянно предлагат.Важно е да говорите с диетолог за вашите самостоятелни потребности и цели, с цел да можете да разработите проект, който е най-подходящ за вас.
ХранаКоличествоПорцияСъветиПресни плодове и зеленчуциПлодове: 3 порции дневно
Зеленчуци: Поне 3 порции на денПлодове: ½ чаша до 1 чаша
Зеленчуци: ½ чаша варени или 1 чаша суровиЯжте най-малко 1 порция зеленчуци на всяко хранене.
Изберете плодове като лека закуска.Пълнозърнести храни и нишестени зеленчуци (картофи, грах и царевица)3 до 6 порции на ден½ чаша варени зърна, паста или зърнени храни;1 филия хляб;1 чаша суха зърнена култураИзберете овес, ечемик, киноа или кафяв ориз.
Печете или варете картофи с алена кора или сладки картофи.
Изберете пълнозърнест самун, зърнени храни, кус-кус и паста.
Ограничете или избягвайте рафинираните въглехидрати.Екстра върджин зехтин (EVOO)1 до 4 порции на ден1 супена лъжицаИзползвайте вместо растително масло и скотски мазнини (масло, заквасена сметана, майонеза).
Полейте върху салати, варени зеленчуци или тестени произведения.

Бобови растения (боб и леща)3 порции на седмица½ чашаДобавя се към салати, супи и тестени ястия.
Опитайте хумус или дип от фасул със сурови зеленчуци.
Изберете бургер със зеленчуци или фасул.Риба3 порции на седмица100 до 150 грамаИзберете риба, богата на омега-3, като сьомга, сардини, херинга, риба звук и скумрия.ЯдкиПоне 3 порции на седмица¼ чаша ядки или 2 супени лъжици ядково маслоВ идеалния случай изберете орехи, бадеми и лешници.
Добавете към зърнени храни, салата и кисело мляко.
Изберете сурови, несолени и сушени печени сортове.
Яжте независимо или със сушени плодове като лека закуска.ПилешкоНе повече от един път на ден (по-малко може да е по-добре)100 грамаИзберете бяло месо.
Яжте вместо алено месо.
Отстранете кожата преди готвене.
Печете на фурна, варетеили го печете на скара.Млечни продуктиНе повече от един път на ден (по-малко може да е по-добре)1 чаша мляко или кисело мляко;50 натурално сиренеИзберете естествено нискомаслено сирене.
Изберете обезмаслено или 1% мляко, кисело мляко и извара.
Избягвайте пълномаслено мляко, сметана и сметанови сосове и дресинги.ЯйцаДо 1 жълтък на ден1 яйце (жълтък + белтък)Ограничете яйчните жълтъци.
Без ограничаване за яйчен белтък.
Ако имате висок холестерол, яжте не повече от 4 жълтъка на седмица.Червено месо (говеждо, свинско, телешко и агнешко)Никакви или не повече от 1 порция на седмица100 грамаОграничете до постни разфасовки, като филе, или флейка.Вино (по избор)1 чаша дневно (жени) 2 чаши дневно (мъже)1 чашаАко не пиете,ви предизвестяваме да не стартирате в този момент.
Говорете с вашия доктор за изгодите и рисковете от потреблението на алкохол в умерени количества.Печени произведения и десертиИзбягвайте пакетираните печива и десерти.
Ограничете домашно приготвените артикули до не повече от 3 порции на седмицаВарира съгласно типаВместо това изберете плодове и обезмаслено кисело мляко.
Печете с пълнозърнесто брашно вместо с бяло;яйчен белтък вместо цели яйца.
Как да стартира средиземноморска диета?

Може да имате доста въпроси, до момента в който стартирате нов проект за хранене.Важно е да се консултирате слекарили диетолог, преди да извършите фрапантни промени в диетата си или да опитате нов хранителен проект.Те ще се уверят, че изготвениятплан е най-хубавият за вас въз основа на вашите самостоятелни потребности.Те също по този начин ще споделят проекти за хранене ирецепти, които да опитате вкъщи.

Когато започнете, може да се чудите до каква степен можете да измененията средиземноморската диета, без да загубите нейните преимущества.Не забравяйте, че средиземноморската диета е общ метод към храненето.Това не е строга диета с твърди правила.В резултат на това можете да яадаптирате съгласно вашите потребности.

По-долу са отговорите на някои постоянно задавани въпроси по отношение на модификациите.

Може ли средиземноморската диета да бъде вегетарианска?

Credit: Unsplash

Може ли средиземноморската диета да бъде без глутен?

Важен факт, който би трябвало да знаете, преди да започнете средиземноморската диета, е, че не всички маслинови масла са идентични.Средиземноморската диета изисква по-специално екстра върджин зехтин (EVOO).Това е по този начин, тъй като има здравословно съответствие на мазнини.Това значи, че EVOO съдържа повече здравословни мазнини (ненаситени), в сравнение с нездравословни мазнини (наситени).Освен съотношението си на мазнини, EVOO е здравословен, тъй като е с високо наличие на антиоксиданти.

Антиоксидантите оказват помощ за отбрана на сърцето и понижаване на възпалението в цялото тяло.Тъй като се създава по друг метод, елементарният зехтин не съдържа тези антиоксиданти.

Мога ли да хапвам пица по време насредиземноморска диета?

Credit: Pixabay

Зависи по какъв начин яприготвяте.Много пици в американски жанр са с високо наличие на натрий, наситени мазнини и калории.Тези аспекти гиправят по-малко от идеалниза реализиране на задачите на вашата средиземноморска диета.Вместо да поръчвате, пробвайте да извършите своя собственаздравословна пица,за да получите повече хранителни изгоди.

Мога ли да хапвам храни от несредиземноморски култури?

Credit: Pexels

Средиземноморската диета разказва моделите на хранене в една съответна област на света.Това не значи, че би трябвало да изключите храни и предписания от други културни обичаи.

Важно е да разработите проект за хранене, който е здравословен за вас физически, прочувствено и обществено.Средиземноморската диета предлага метод на хранене, който проучванията свързват с доста изгоди за здравето.Тази диета се концентрира върху общите модели на хранене.Не изисква от вас да преглеждате деликатно всеки един избор на храна или да елиминирате избрани храни.

Така че има място да адаптирате средиземноморската диета към вашите желания и културни обичаи.Това може да значи да запазите някои обичайни предписания същите (без подмяна на съставките) и да ги ядете единствено при специфични мотиви.Някои предписания може да са също толкоз вкусни и специфични за вас с някои заместители (като зехтин вместо масло или спомагателни билки вместо сол).

Как методът на живот е обвързван със средиземноморската диета?

Credit: Unsplash

За да извлечете максимума от проекта си за хранене, пробвайте се да:
Спортувайте постоянно, в идеалния случай с други хора.Избягвайте да пушите или да употребявате тютюневи произведения.Пригответе и се насладете на ястия със фамилията и приятелите.Гответе по-често, в сравнение с ядете на открито.Яжте локални храни, когато е допустимо.
Кога е основана средиземноморската диета?

Концепцията за средиземноморската диета стартира през 50-те години на предишния век.Тогава американски откривател на име Ансел Кийс стартира проучването на седемте страни.Това изследване траяло десетилетия.Той изследва връзките сред диетата и сърдечно-съдовите болести по света.

Като част от изследването Кийс и неговият екип преглеждат моделите на хранене в Гърция и Италия през 50-те и 60-те години на предишния век.Те разкрили, че тези модели на хранене са свързани с по-ниски равнища на коронарна артериална болест (в съпоставяне с моделите на хранене в Съединени американски щати и Северна Европа).Така се ражда здравословната за сърцето средиземноморска диета.

Така че, в случай че спазвате средиземноморска диета през днешния ден, вие се храните като хората в някои средиземноморски страни в средата на 20 век.Изследванията демонстрират, че тези модели са се трансформирали през годините и към този момент не са годни в доста средиземноморски страни.

Има образни пирамиди и други насоки, които ви демонстрират по какъв начин да приложите средиземноморската диета на процедура.Диетолог може да ви помогне да прегледате такива запаси и да ви изясни по какъв начин да ги употребявате в всекидневието си.

Бележка от:

В свят с безкрайни диетични благоприятни условия може да е мъчно да разберете коя е подобаваща за вас.Изследванията потвърждават изгодите от средиземноморската диета за доста хора, изключително за тези с риск от сърдечни болести.Освен че пази сърцето ви, средиземноморската диета може да ви помогне да предотвратите или контролирате доста други положения.

Както при всеки проект за хранене, значимо е да говорите със експерт, преди да започнете.Той ще се увери, че проектът е подобаващ за вас и ще ви помогнеда го измененията, в случай че е належащо.Освен това кажете на околните си за вашите цели.Поканете ги да готвят и споделят ястия с вас.По-лесно е да следвате проект за хранене в дълготраен проект, когато имате поддръжка с вас по пътя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР