При преяждане с вкусотии и мазнини в мозъка възникват същите

...
При преяждане с вкусотии и мазнини в мозъка възникват същите
Коментари Харесай

Вкусната храна действа като наркотик

При преяждане с вкусотии и мазнини в мозъка пораждат същите нарушавания, както и при приложимост на кокаин или хероин. Да се отърве човек от такава взаимозависимост е доста мъчно.

Вкусната и калорична храна работи на мозъка като опиат. До този извод са стигнали учени от изследователския институт Скрипс във Флорида. Те провели редица опити с лабораторни мишки.

Учените вградили на гризачите стимулиращи електроди в латералния хипоталамус – зона от основния мозъчен център, която е обвързвана с хранителното държание. Там се намират центърът на глада и центърът на засищането.

Мозъчната система на подкреплението се намира в стволовите и лимбичните области на мозъка. Основана е на предаването на нервни импулси благодарение на невромедиатора допамин.

Тя обезпечава образуването на разнообразни типове зависимости – наркотична, алкохолна и така нататък Учените разделили мишките на три групи с друг метод на хранене.

Едната група се хранела със суха храна, втората един час в денонощието се хранела с калорична храна, а третата група се тъпчела с калорични вкусотии по пет часа на ден.

 Лакомия

След месец и половина всички животни били измерени. Тези мишки, които се хранели по няколко часа с вкусотии, били най-дебели. Тези, които получавали стеснен достъп до вкусната храна, наддали леко.

Те преяждали с вкусотии, само че по-късно не обръщали изключително внимание на нормалната суха храна. От това не напълнели. Мишките от първата група се оказали с изменена работа на мозъчната система.

Дори откакто не получавали вкусна храна, мишките, които били в хранителна абстиненция, още две седмици поред получавали стимулация на центъра на удоволствието.

Според учените прекаляването с вкусна и мазна храна понижава плътността на рецепторите към допамин в специфичен отдел на мозъка, и това понижава чувствителността на системата на удоволствието.

Учените стигнали до извода, че мишките с безграничен достъп до вкусотии получават натрапчиво увлечение към храната. То не можело да се пребори даже с санкции, включващи стартиране на електрически ток.

В това отношение хората и мишките нямат разлика. Свободният достъп до вкусна и калорична храна, какъвто имат жителите на цивилизованите страни, внезапно покачва риска от преяждане и затлъстяване.

В основата на преяждането и наркотичната взаимозависимост лежат едни и същи механизми. Разликата е единствено там, че опиатите убиват много по-бързо, в сравнение с затлъстяването. Но то пък поразява доста повече хора.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР