При нервни заболявания режимът на хранене е от голямо значение.

...
При нервни заболявания режимът на хранене е от голямо значение.
Коментари Харесай

Диета при нерви

При нервни болести режимът на хранене е от огромно значение. Тъй като нервната система е мощно уязвима, даже незначителни външни фактори могат да нарушат равновесието й.

Слаби нерви могат да имат освен слабохарактерни хора, а и такива, които на пръв взор наподобяват самоуверени и мощни персони. Напоследък зачестяват деянията на признаци на нервни болести при от ден на ден хора.

Тези признаци са несъразмерна нервност, болки, изтръпвания на крайниците, загуба на сензитивност към болежка, незаинтересованост, отвращение за другарство с хората.

За лекуване, а и за профилактика на нервните болести човек би трябвало да разчита и на себе си, а освен на лекарите и медикаментите. Голямо значение има лечебната диета.

 Диета при нерви

Нейната цел е възобновяване на естествената работа на нервната система. Общите правила на диетата се свеждат до понижаване на натоварването на нервната система посредством понижаване на мазнините и въглехидратите в храната.

Намалява се солта и продуктите, които работят възбуждащо на нервите. Това са алкохолът, кафето, пикантната и пържената храна. Има и артикули, чиято консумация би трябвало да бъде увеличена при тази диета.

Това са млякото и млечните артикули, бобовите култури, черният дроб. Трябва да се одобряват доста витамини, изключително от групата В. Трябва да се акцентира на плодовете и зеленчуците, зелените подправки, шипковия чай.

Храната се приема пет пъти на ден, на дребни порции. При тази диета се не разрешава потреблението на храни от бутер тесто, пресният бял самун, твърдо сварените и пържените яйца.

Забранени са също по този начин консервираните артикули, колбасите, шоколадът, хрянът и горчицата, пържената и солената риба, животинските мазнини, а от зеленчуците: ряпа, краставици, репички, лапад, лук и чесън.

Препоръчва се потреблението на пуешко, заешко, телешко месо и черен дроб. Немазната риба, рохко сварените яйца, млечните артикули, и зеленчуковите супи са целесъобразни.

Хапвайте банани. Бананите имат високо наличие на витамин В, който оказва помощ за усмиряване на нервната система. Високото наличие на калий в бананите успокоява сърдечния мускул.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР