При изключително висока активност протичат изборите на български парламент в

...
При изключително висока активност протичат изборите на български парламент в
Коментари Харесай

Висока избирателна активност на българите в Обединеното кралство

При извънредно висока интензивност протичат изборите на български парламент в Обединеното кралство. В някои секции има опашки от по 300-400 души. На хората са им нужни към два часа, до момента в който пуснат бюлетините си, само че като цяло организацията е добра и няма проблеми, предава кореспондентът на БНР в английската столица.

От няколко изборни секции в Лондон, ненапълно изненадващо, най-дълга се оказа опашката в Стратфорд, където хората търпеливо чакаха към два часа, до момента в който стигнат до урните.

Известно е, че в региона живеят доста българи, в този момент секциите са по-малко от други години, само че има и друга причина, както съобщи за БНР Станка Тодорова, член на Секционната изборна комисия:

„ Освен това ми се обадиха доста хора, които работят във фермите в североизточната част на Англия, и те нямат открита секция там, с влака им е най-удобно да дойдат тук. За момента горе няма напрежение, хората си чакат. Получихме информация, че чакат по 2 часа. Опитваме се оптимално бързо да работим. Определено 9-членна комисия се оказа незадоволителна. Безкрайно съм признателна на покровителите, които имаме и които са неразделно до нас с радиостанцията. Почти нямаме време за тоалетна, никой от комисията не е ял “.

Думите на Станка Тодорова за спокойното протичане на изборите удостовери и преди малко гласувала жена:

„ Казвам се Мария Иванова, преди малко дадох гласа си за парламентарните избори в България. Имаше голяма опашка с доста приятни хора. През това време съумях да пообщувам с хората, да се срещна, изобщо не усетихме по какъв начин мина времето. Аз се бях записала онлайн, бях на друга опашка и минах по-бързо “.

По традиция огромни са опашките също в Баркинг, въпреки че там има разкрити две секции тази година, в българското посолство – три секции, в Гринуич и Ийлинг. Съобщения за висок интензивност идват от Оксфорд при доста добра организация.

В Северна Ирландия обаче има единствено една секция, която е в Арма, и е извънредно незадоволителна. Има огромна интензивност, само че има случаи, когато пристигнали на опашката майки с деца, от време на време се отхвърлят.

Организаторите по секции показаха оптимизъм, че денят ще завърши сполучливо, въпреки и да чакат, че опашка ще има и след приключването на гласуването в 22 часа българско време.

Само 35 секции бяха открити в Обединеното кралство, защото това е съобразено с Изборния кодекс за страните отвън Европейски Съюз.

Секцията в Баркинг в Източен Лондон постоянно е привличала вниманието, защото по принцип в региона живеят доста българи и по традиция гласоподават всеобщо. При предходни избори там изборният ден постоянно се е проточвал. Около 9.30 часа локално време – или 11.30 българско, към този момент се образува дълга опашка от към 200 души.

Ник Танев, който е член на изборната комисия, показа упованията по какъв начин ще се развие денят, предвид на това, че тази година, поради ограничавания брой секции, тук несъмнено ще гласоподават и хора от други лондонски квартали:

„ Имаме регистрирани над 800 индивида във всяка секция – имаме две секции, респективно чакаме над 1500 индивида, които са регистрирани. И поради противоепидемичните ограничения има доста хора, доста огромни опашки, огромно скупчване, само че сега работи системата, която е спусната от ЦИК. Очакваме да обслужим над 2000 индивида през днешния ден. Засега няма никакви проблеми, всичко върви обикновено, спускаме ъпдейт към ЦИК на всеки два часа “.

Вече дали своят вот българи обявиха, че гласуването протича бързо и организацията е добра. Иначе секциите отвориха в 7.00 часа сутринта локално време.

Хората се пробват да съблюдават епидемиологичните условия в локдауна за носене на маски и съблюдаване на обществена отдалеченост, показва кореспондентът на БНР.

Подобно на Баркинг, и в секцията в Ийлинг в Западен Лондон още преди да отвори порти имаше опашка.

В българското посолство също има огромни опашки, там са разкрити три секции. Пускайки бюлетината си, дипломат Марин Райков пожела бодър и спокоен избирателен ден.

Две секции има в Шотландия и по една в Уелс и Северна Ирландия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР