При гласуване с машина времето, в които избирателят трябва да

...
При гласуване с машина времето, в които избирателят трябва да
Коментари Харесай

ЦИК: Сесията за гласуване с машина е 5 минути

При гласоподаване с машина времето, в които гласоподавателят би трябвало да упражни своя избор в границите на най-много 5 минути. Затова при закъснение, т.е. след втората минута, гласоподавателят ще може да получи помощ от член на секционна комисия, изясни пред БНР представителят на ЦИК Росица Матева.

„ От отдалеченост, без да нарушават тайната на вота, като му подсказват какво вижда на екрана, какви бутони да натисне, какви стъпки да предприеме. Да, може да се забави на машината, само че не повече от пет минути. Даже ние обсъждахме вид, в който в случай че му изтече сесията, вероятно, както има право с хартиените бюлетини да гласоподава повторно, в случай че сгреши бюлетината, да му се даде карта повторно да гласоподава, само че не повече. Не повече, тъй като прилагаме аналогията с хартиените бюлетини “.

За гласуването на 11 юли в чужбина ще има 421 машини, ситуирани в 273 секции. По две устройства ще има в 148 от секциите зад граница, а в страната - в 700 от общо 9401 секции с машинен избор.

Очаква се до края на седмицата у нас да стартират да идват спомагателните 1637 машини, нужни за вота идния месец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР