При болни бъбреци трябва да се ограничи съдържанието на белтъчини

...
При болни бъбреци трябва да се ограничи съдържанието на белтъчини
Коментари Харесай

Какво не трябва да ядем при болни бъбреци

При заболели бъбреци би трябвало да се ограничи наличието на белтъчини в храната.

В процеса на асимилиране на белтъчините се образуват отрови, които се изхвърлят с помощта на бъбреците.

 Болни бъбреци

Храненето с понижено количество белтъчини се отразява добре на положението на хората, които страдат от болести на бъбреците.

Но не би трябвало да се не помни, че белтъчините са главен строителен материал за клетките на организма, по тази причина би трябвало да се лимитират белтъчините, а не да се стигне до отричане от белтъчини.

 Боб

Може да се употребяват по леки меса без мазнини, а също по този начин риба и яйца.

При заболели бъбреци не се предлага недояждане, защото организмът стартира да изразходва за сила личните си белтъчини. Това натоварва бъбреците.

 Хляб

Трябва да се лимитират най-много растителните белтъчини, които претрупват организма с отпадъчни артикули от обмяната на белтъчини. Това са тестените произведения и бобовите и зърнени култури.

При заболели бъбреци би трябвало да се ограничи солта и солените храни.

Тъй като хлябът от магазина съдържа сол, предлага се да се пече домакински самун с малко сол или да се купува специфичен самун, който е с понижено наличие на сол.

Не се употребяват солени артикули като сирене, мариновани зеленчуци, туршии, колбаси, солена риба, пушени меса. Не се позволява потреблението на какао.

Трябва да се ограничи пиенето на някои типове минерална вода поради наличието на някои соли. По този въпрос би трябвало да се посъветвате със експерт.

Може да се употребява не повече от 2-3 грама сол на ден. В ястията се прибавят няколко капки лимонен сок, които да заместят вкусовите чувства от солта.

При заболявания на бъбреците би трябвало да се понижат продуктите с високо наличие на фосфор и калий. Това са сушените плодове, бананите, изварата, дреболиите.

Трябва да се ограничи използването на пикантни подправки, бульоните от месо и пиле, гъбите, шоколадът и изделията, които съдържат какао, бобовите култури, репичките, лукът и чесънът.

Ограничава се потреблението на сметана. Напълно би трябвало да се откажат газираните питиета, както и консервите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР