При благоприятно развитие на ситуацията, не е изключено в следващите

...
При благоприятно развитие на ситуацията, не е изключено в следващите
Коментари Харесай

В следващите 4-5 години може да очакваме BulgariaSat-2

„ При удобно развиване на обстановката, не е изключено в идващите 4-5 години да чуете още веднъж за нас с план за втори спътник. “ Това сподели през днешния ден Максим Заяков, ръководещ притежател на България Сат по време на „ Космическа закуска “, проведена във връзка идното изстрелване на първия български геостационарен информационен спътник на 15 юни. Той добави, че за разлика от болшинството от останалите функциониращи европейски спътници, България е от дребното, чиито планове са осъществени без финансова поддръжка от страната.

Цялата стойност на плана все още е 235 млн. щатски $, обезпечени главно от банката за експортно насочване на Съединени американски щати – US Ex-Im Bank и консорциум от европейски банкови институции, воден от Дойче Банк и с присъединяване на Ситибанк, Европейска банка за възстановяване и развитие, Райвайзен и Сибанк. Очакванията са към 46% от потенциала на спътника да се употребява от Булсатком и дъщерно сдружение на компанията, записано в Сърбия, а 54% от потенциала да се отдава чартърен.

С придвижване на процеса по изстрелването и ползата към спътника се усилва, изясни Максим Заяков. Има мощен интерес от Румъния, Гърция, Израел, Германия и други страни, като с някои от тях договарянето е в последна фаза, добави той.

Една от последните нововъведения на SpaceX е суперсинхронна трансферна орбита, която ще разреши на спътника да употребява по-малко гориво за достигането на позицията си. Обикновено от изстрелването до позиционирането на оборудването в геостационарна орбита се изразходват 90% от горивото. Чрез потреблението на суперсинхронна трансферна орбита се понижават разноските и се усилва в допълнение софтуерният живот на спътника, изясни Петър Петков, шеф „ Проучване и развиване “ в България Сат. 20 980 секунди или 5 часа и 50 минути ще разделят BulgariaSat-1 от изстрелването до отделянето му от втората степен на ракетата и продължаването на пътя му към позицията на геостационарната орбита, добави той.

„ Геостационарната орбита е извънредно стеснен запас. Съществува напрежение към него. За България е доста значимо, че ще употребява ресурса си, тъй като нашата точка бе заета от друга страна и костваше доста време, политическа воля и интернационална поддръжка, с цел да намерим решение на този въпрос “, изясни Максим Заяков.

През 1977 година се взема решение ресурсът на геостационарната орбита да се разпредели сред националните страни, а по-късно на правилото на първия декларирал. В космоса съседи ще ни бъдат Швеция и Норвегия. Обхватът на спътника ни е Европа, Северна Африка и Близкия Изток.

По време на срещата стана ясно и, че от Министерство на защитата са показали интерес към галактическия план. „ Световна наклонност е да се употребяват търговски спътници и за други потребности, в това число и военни “, изясни Максим Заяков и добави, че по този метод се пестят доста пари на бюджета, а той като поданик адмирира сходен метод. Първите забележими изгоди за нашите консуматори ще бъдат повече и по-качествени пакети и услуги, добави той.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР