Президентите на Украйна и на Франция Володимир Зеленски и Еманюел

...
Президентите на Украйна и на Франция Володимир Зеленски и Еманюел
Коментари Харесай

Зеленски и Макрон подписаха споразумение за сигурност

Президентите на Украйна и на Франция Володимир Зеленски и Еманюел Макрон подписаха съглашение за сигурност, като френският водач даде обещание на Украйна до три милиарда евро спомагателна военна помощ за 2024 година, в допълнение към седемте милиарда евро поддръжка, към този момент оповестени по-рано през днешния ден от Берлин, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В съглашението, подписано за интервал от 10 години, Франция се ангажира да даде на Киев " до три милиарда евро спомагателна " военна помощ през 2024 година, след поддръжката на стойност 1,7 милиарда евро, предоставена през 2022 година, и тази от 2,1 милиарда евро, предоставена през 2023 година Париж възнамерява да ускори по-специално съдействието в региона на артилерията.

Споразумението планува даване на цялостна помощ на Украйна за възобновяване на териториалната й целокупност в границите на интернационално приетите й граници, интензивно въздържане и ограничения, които да бъдат подхванати против всяка нова експанзия от страна на Русия, както и поддръжка за присъединението на Киев към Европейския съюз и оперативна съгласуемост с НАТО.

В новия пакт се показва също, че " Франция удостоверява, че бъдещото участие на Украйна в НАТО би било потребен принос за мира и стабилността в Европа ".

Европейската обиколка на Володимир Зеленски беше помрачена от новината за гибелта в пандиза в Русия на съветския опозиционер Алексей Навални, конкурент номер едно на Владимир Путин, отбелязва Франс прес.

Темата бе наранена по време на церемонията по сключване на контракта сред Франция и Украйна. Макрон отдаде респект на паметта на Навални и съобщи, че неговата гибел в пандиза в Арктика приказва за слабостта и страха на Кремъл от всеки опозиционер.

По-рано през днешния ден в Берлин Зеленски и немският канцлер Олаф Шолц подписаха съглашение за сигурност, несъмнено като историческо от немския канцлер, който съобщи решителната си поддръжка за Украйна толкоз дълго, колкото е належащо против съветския агресор.

По време на церемонията по подписването на контракта Макрон също по този начин загатна за смяна в позицията на Русия, което изисква групова реакция, визирайки хакерските атаки против западни страни и опасенията, че Русия може да разгърне нуклеарни оръжия в космоса, обтбелязва Франс прес.

По втория въпрос Макрон съобщи, че Русия би трябвало неотложно да даде пояснения. А що се касае до хакерските атаки той добави, че Москва е прекрачила няколко прага и добави, че в това той съзира предпочитание за експанзия.       
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР