Президентите на Турция, Русия и Сърбия и премиерът на България

...
Президентите на Турция, Русия и Сърбия и премиерът на България
Коментари Харесай

Турски поток вече е открит

Президентите на Турция, Русия и Сърбия и министър председателят на България - Реджеп Ердоган, Владимир Путин, Александър Вучич и Бойко Борисов откриха газопровода " Турски поток "! Четиримата водачи алегорично завъртяха аления пусков кран на газопровода.

Церемонията на брега на " Златния рог " управлява президентът на Турция. Президентът Ердоган е поканил персонално високопоставените си посетители. 

Това е исторически план, сподели при започване на церемонията Ердоган. И прикани: " Нека не трансформираме Средиземно море в море на спорове! "

Президентът на Турция пожела " На добър час! " на новия газопровод.

Турският президент посочи, че нито един план, който пренебрегва ползите на Анкара в Средиземно море, няма да успее. Ердоган акцентира, че „ Турски поток “ е наименуван " турски " от " скъпия му другар Путин ".

„ Турция и Русия дават образец за съдействие и въз основата на това съдействие ще продължат да слагат своите подписи под нови триумфи. Виждаме, че има огромен интерес от Европа към продължението на потока. Турция с вложенията, които прави в последните години заема значимо място на енергийния пазар “, акцентира Ердоган.

Президентът напомни и, че с Русия означават 100 години от определяне на дипломатическите връзки. Ердоган се върна обратно във времето чак до цар Иван Трети и означи, че тогава са положени напъните на съдействието сред Русия и Турция. И посочи, че може да се приказва повече от 500 години съдействие.

По думите му това са две страни от Евразия, които демонстрират образец на съдействие, който ще способства за мира в района.

" Не можем да забравим другарските връзки. Дори и по време на Студената война, Турция и Русия не са дали да бъдат нарушени съседските връзки сред страните “, уточни Ердоган. Президентът регистрира нарастването на стокооборота сред двете страни.

" AАко имаш интелигентен другар, пътят е на половина извървян ", посочи Ердоган.

" Турският поток " ще бъде знак на новото време. Също по този начин целият район ще се възползва от този план, както е казано в една съветска сентенция -  интелигентен другар ти дава опция да преминеш половината път още в самото начало. Такава сентенция има и в Турция. Това значи, че както пътят е значим за нас, по този начин и че индивидът, с който си тръгнал на този път е значим. Турско-руското другарство с разнообразни планове още един път демонстрира нашето отношение. Надявам се, че в бъдеще двете страни - Русия и Турция като другарски страни ще продължат със същата увереност да реализират и други планове ", продължи президентът на Турция.

Ердоган се пропусна да означи в речта си и усложнената обстановка в Близкия изток.
" Уважаеми посетители, както и вие следите напоследък в района се развиват разнообразни събития, които ни напрягат. Нашият сътрудник Съединени американски щати, а също по този начин и нашият комшия Иран. Можем да приказваме към този момент за спор сред тези две страни. Нито Ирак, нито Либия, нито морският енергиен превоз, нито страните в залива би трябвало да се трансформират в зона на спор ", сподели още Ердоган.

" Нашата прилежаща страна Ирак - те също имат проблеми с устойчивото развиване ", добави още президентът на Турция. Той уточни, че са подготвени да създадат всичко допустимо да бъде обезпечена териториалната целокупност на Ирак и устойчивото развиване на страната.

„ За нас е чест да ви посрещнем в Истанбул. Надявам се 2020 година да донесе единствено положителни неща, както за нашите нации, по този начин и на целия свят. Ще си разреша да ви поздравя, да ви благопожелавам новата година. Сътрудничеството сред Турция и Русия дава своите плодове. Ние се намираме тук, с цел да открием „ Турският поток “. Това е план, по който работихме дружно с нашите другари от Русия. Това е исторически план. Морската част на плана беше завършена през миналата година и се срещнахме още веднъж с Истанбул с моя другар господин Путин “, сподели при започване на церемонията Реджеп Ердоган.

„ Турски поток “ е значим за Русия и Турция, също и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейски континент, акцентира от своя страна президентът на Русия Владимир Путин. 

Според съветския президент създаването на трансчерноморския газопровод демонстрира, че стратегическото партньорство сред Русия и Турция дава позитивни резултати.

„ Взаимодействието сред Турция и Русия се развива във всички сфери, без значение от обстановката, която се следи сега в света. Искам да отбележа, че износът на природен газ към този момент се реализира съвсем 30 години “, продължи Путин.

„ Уважаеми другари, уважаеми сътрудници, вашият висок професионализъм, вашето интензивно присъединяване даде опция този план да бъде завършен в избрания период. Също по този начин желая да изкажа признателност на представителите на властта в Турция, преди всичко на президента на Турция за тяхното подпомагане “, съобщи още Путин.

Той благодари за проявената политическа воля от страна на Турция, която е предпочела ползите на своята страна пред други разновидности.

„ Както в енергийния бранш, по този начин и в други области виждаме, че можем да решаваме доста разнообразни амбициозни задания, в случай че имаме благосклонност за това. В умозаключение бих желал да кажа още нещо. Ние живеем в в действителност в доста комплициран свят. За страдание в района, в който се намираме сега, има доста съществени трендове за обостряне на съществуващата обстановка. Турция в действителност демонстрира различен образец. Пример за съдействие, за богатството на нашите нации, за богатството на Европа, за богатството на целия свят “, добави президентът на Русия.

Форумът е в конгресния център „ Халич “. Путин, Ердоган, Вучич и Борисов застават един до различен, с цел да ударят тържествения гонг на първата отсечта на Транграничния газопровод, който ще води съветското синьо гориво под водите на Черно море, през Турция, България и Сърбия до разпределителен хъб край Виена, а от там до Централна Европа.

Очаква се церемонията да продължи час и половина. След това е планувана фамилна фотография, както и двустранна среща сред българския министър председател и турския президент.

По-рано денем министър председателят Бойко Борисов бе посрещнат на летището в Истанбул от дипломат Надежда Нейнски. В българската делегация са министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният шеф и член на УС на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР