Президентът Владимир Путин подписа указ неприятелските за Русия държави да

...
Президентът Владимир Путин подписа указ неприятелските за Русия държави да
Коментари Харесай

Празни газохранилища в Европа. Изненада ли ни Путин?

Президентът Владимир Путин подписа декрет неприятелските за Русия страни да заплащат за газ в рубли. Българският министър председател Кирил Петков разяснява, че това е една "много добре планувана офанзива " и че съветският държавен глава съзнателно е изпразнил европейските газохранилища преди началото на войната в Украйна.

"Факт е, че газохранилищата в Европа преди този зимен сезон бяха запълнени по-малко спрямо предишни години. Една от аргументите е неналичието на задоволително доставки на природен газ. Доколкото ми е известно, договорите за доставка на газ са били изпълнявани по този начин, както са авансово декларирани, само че спомагателни количества не са били доставяни. Може би това е имал поради министър председателят ", разяснява пред Българска национална телевизия заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Дори да се стигне до напрежение с "Газпром ", газовите доставки за април са обезпечени, защото потреблението ще спадне, сподели той. В хранилището в Чирен сега има 90 млн. куб. м природен газ, дневният потенциал на хранилището може да компенсира доставките за един месец.

Европейската дирекция за енергетика е упълномощила юридическа инспекция, с цел да откри има ли нарушавания в директивата на Путин за заплащането на газа в рубли. Механизмът допуска разкриване на сметка, в която страните да заплащат в евро или долари, само че сумите да се превалутират в рубли. При подобен сюжет повишаването на газа ще зависи от курса на рублата, изясни Пламен Данаилов.

"Тук е доста значимо да се знае какъв е курсът на рублата, по отношение на който ще се превалутират. Документите ще бъдат издавани в съветски рубли, т.е. финалната цена ще се заплаща в рубли. В момента рублата е към 2 стотинки, само че не знаем какъв курс ще бъде избран ", изясни той.

На въпрос дали би трябвало да сме солидарни с Европейски Съюз и да се откажем от съветския газ, в случай че има нарушаване по отношение на от някоя от европейските страни, Данаилов отговори, че би трябвало да сме единни, в противоположен случай Европейски Съюз ще стане уязвим.

Строежът на газовата връзка с Гърция върви с много ускорени темпове, приключена е над 90% и в ще бъде изпълнена в период, сподели още заместник-министърът.

"Самата тръба допуска увеличение на потенциала. В момента имаме запазен потенциал за към 1 милиарда куб. м на година, което е към 1/3 от потреблението на България. Възможно е да бъде повишен и да бъде достигнато до към половината от потреблението единствено по тази газова връзка ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР