Президентът Владимир Путин на посещение в завод Сатурн Намерението на

...
Президентът Владимир Путин на посещение в завод Сатурн Намерението на
Коментари Харесай

Русия се препъва в опита си да замени западните енергийни технологии


Президентът Владимир Путин на посещаване в цех " Сатурн "

Намерението на Русия да построи енергогенерираща турбина с огромна мощ, с цел да понижи зависимостта си от западни технологии, претърпя съществено проваляне, откакто прототипът се разпадна и не предстои на корекция. Това оповестиха двама източници, осведомени с плана, пред Ройтерс. Представители на съветската Обединена двигателностроителна корпорация (ОДК, част от състава на " Ростех " ) и " Роснано " след това обявиха пред ТАСС, че Русия е прекратила тестванията на турбината, защото няколко механизма са излязли от строя.

Тази газова турбина от ново потомство с мощ до 120 мегавата трябваше да бъде подготвена доникъде на 2018 година, а по проект същата година трябваше да стартира и серийното произвеждане. ОДК даже описаха проектите си за основаване на още по-мощна турбина – 160 мегавата и 230 мегавата. Източник на ТАСС обаче твърди, че тестванията на първата турбина няма да приключат в избрания период поради сложността на плана.

Работата ще продължи след отстраняването на казуса, споделя представител на " Ростех ", който обаче не прецизира по кое време тъкмо: " Безспорно, това ще се отрази на периодите за привършване на работата, само че не е съдбовно за плана ".

Изпитанията на прототипа на турбина с мощ 110 мегавата са осъществени в инженерния цех " Сатурн " през декември 2017 г, заяви по-рано Ройтерс. Информирани източници са декларирали пред организацията, че турбината се е разпаднала. През март бил изработен опит да бъде ремонтирана, който завършил с крах. Източниците на Ройтерс настояват, че турбината не може да се сглоби отначало и планът би трябвало да стартира изначало с ново съоръжение.

През последните години Русия внесе газови турбини с огромна мощ от европейски компании като " Сименс " и " Алстом ", нужни за оборудването на модерни електроцентрали.

След като Западът вкара наказания против Русия поради намесата й в Украйна преди четири години, съветският президент Владимир Путин настоя вносните технологии в региона на енергетиката, софтуера, авиокосмическото съоръжение и медицината да бъдат сменени от съветски.

Злополучният неуспех със 110-магаватовата турбина – потенциал, задоволителен да обезпечи зареждането на важен град, акцентира техническите провокации на казуса.

Двама разнообразни източници, осведомени с плана, които са поискали да останат анонимни, са декларирали пред Ройтерс, че след разпада на прототипа на турбината по време на теста, тя не може да се възвърне и планът би трябвало да стартира още веднъж с ново съоръжение.

" Турбината се счупи. Няма турбина, това е ", разяснява единият източник.

Русия към момента би могла да купува турбини от западни снабдители, само че наложените наказания от Европейски Съюз и Съединени американски щати затрудняват вноса на западни енергийни технологии при избрани условия.

Миналата година Русия скрито достави турбини, създадени от " Сименс ", на електроцентрала в окупирания Крим, който е обект на наказания. Европейски Съюз реагира с въвеждане на спомагателни наказания за публични лица и компании, взели участие в интервенцията.

" Сименс " упрекна съветски компании, че нелегално са доставили в Крим четири турбини, които в началото са били закупени от немския тръст за строителството на електроцентрала в Таман, Русия. " Сименс " заведе правосъдно дело против " Ростех ", обвинявайки компанията за преместването на турбините в Крим. Германската компания изиска турбините да й бъдат върнати и договорката по продажбата им да бъде приета за недействителна, само че съветският съд отхвърли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР