Президентът ще търси начин да остане една по-значима фигура в

...
Президентът ще търси начин да остане една по-значима фигура в
Коментари Харесай

Проф. Галунов: Радев няма да е успешен като лидер на партия! Ще търси начин да е значима фигура

Президентът ще търси метод да остане една по-значима фигура в българския политически живот. Това съобщи пред БНР проф. Тодор Галунов, политолог и учител във ВТУ.
Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху възобновяване на пълномощията на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на основния прокурор. Държавният глава уточни, че с признатите преходни и заключителни разпореждания на измененията на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) целеустремено се подценява върховенството на Конституцията.
„ Съдебната промяна е една от най-лошо обясняваните от българските политици “, изясни политологът.
Според проф. Галунов, настоящ ще остане и въпросът за основаването на нова политическа партия, която да е покрай президента.
„ Това ще върви и с въпрос дали ще се върви скоро на избори “.
Много е преждевременно да се вижда президента като водач на пратия, счита обаче политологът.
„ Неговата мощна позиция е да бъде коректив. Няма да е сполучлив, в случай че се впише в ролята на опозиционен водач сега “.
Проф. Галунов разяснява разногласията измежду ръководещото болшинство за поста на външен министър след ротацията.
„ Това е едно измерване на силите. ГЕРБ желае да покаже, че са отстъпили задоволително. Постът на външен министър в никакъв случай не е бил измежду най-важните позиции в българския политически живот.
През последните 30 -тина години в България се наложи една процедура, при която министър председателят не ръководи министерство. Моделът на съвместяване на двете позиции ще бъде неприятен. Ако постът остане за ГЕРБ, най-логично е да го заеме друго лице, посочено от партията, а не Мария Габриел “.
Външно министерство изисква цялостна централизация, тъй като имаме нерешени проблеми, като сухопътния Шенген, изясни още той.
„ ГЕРБ надали ще правят отстъпка, в противоположен случай – остават единствено с поста на министър председател, а са първа политическа мощ. Електоратът им ще ги пита за какво се съгласяват на всичко това и не значи ли, че желаят да трансферират цялата отговорност за ръководството на ПП-ДБ.
ГЕРБ не би трябвало да остъпват от тази своя позиция “.
Политологът разяснява и създавенето на новия спорен клуб „ Ускорение “ към депута от ПП-ДБ Владислав Панев.
„ Много от партиите на този стадий опипват политическата почва. Но в евроатлантическото пространство няма място за нов формат. Трудно ще се появи коренно нов и сполучлив политически формат “.
Проф. Галунов напомни, че отиваме към избори за Екологичен потенциал, а тематиката не е от най-популярните.
„ Част от нашите политици нямат идея за бъдещето на Европа “.
„ Възраждане “ потегля надолу, означи още той.
„ Когато се изключват бързо знакови политически фигури, няма по какъв начин да няма сериозен проблем. Ако в българския политически живот се появи нов формат, който има хрумвания, близки до тези на „ Възраждане “, това ще създеде електорален проблем на партията. Там се прекали с изчистването на фрагменти “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР