Президентът ще свика 49-ото Народно събрание, без да се губи

...
Президентът ще свика 49-ото Народно събрание, без да се губи
Коментари Харесай

Човек на Радев каза кога ще започне връчването на мандатите

Президентът ще свика 49-ото Народно заседание, без да се губи време. Консултациите и връчването на мандатите ще бъдат след Великден.

Това сподели пред БНР проф. Александър Маринов, консултант на служебния министър председател Гълъб Донев и някогашен ръководител на Стратегическия съвет към президента.
-->
" Изхождайки от това, което партиите приказват през последните месеци и изключително дни, шансовете за сформиране на постоянно държавно управление не са изключително огромни. Дано да се откри някаква пресечна точка, някаква опция за съглашение. Съставянето на държавно управление, колкото и значимо да е това, е една от значимите задания на новия парламент. Не по-малко значимо е да се гласоподават Бюджет и няколко закона, които са свързани с преодоляването на социално-икономическите проблеми и стратегическите цели на България. Да се надяваме, че този път Народното събрание ще бъде на висотата на отговорностите си ", съобщи Маринов.

Той акцентира, че президентът ще свика 49-ото Народно заседание, без да се губи време. Консултациите и връчването на мандатите ще бъдат след Великден. 

По думите му първите две сили в Народното събрание възприемат радикално друг метод към договарянията за сформиране на държавно управление: 

" Става нещо, което не беше мъчно да се планува. Всяка от двете огромни обединения се стреми да сътвори усещане, че е подготвена за диалози. Но ми се коства, че няма изключително предпочитание да се ръководи страната сега. ... Очевидно партиите не желаят да се ангажират в управническа формула, която считат, че ще им донесе негативи ".  

Според проф. Маринов най-голям късмет би имало държавно управление от програмен темперамент и с релативно политически неангажирани персони, " само че това не влиза в желанията на двете водещи политически сили ".

Проф. Александър Маринов разяснява още, че тезата за стопляне на връзките сред президента Румен Радев и водача на ГЕРБ Бойко Борисов е несъстоятелна, тъй като те са кардинално несъвместими и разликите са непреодолими:

" Разликата е в това, че тези връзки получиха една по-цивилизована форма. Двете страни взаимно смекчиха тона и епитетите, само че разликите остават ".

Той изрече мнение, че ПП са разбрали, че за тях не е политически преференциално да атакуват президента.   

" Президентът не е лишил нито грам от властта, която принадлежи на другите управляващи. Обвиненията, че президента или неговото служебно държавно управление не извършват решенията на Народното събрание не подхождат на истината, защото решението за оръжието за Украйна беше еднократно и то беше изпълнено. Конституционен съд се е произнесъл, че президентът има право на политическа позиция.

Председателят на Стратегическия съвет към президента определи като неосъществимо настояването на партии за започване на процедура по импийчмънт:

" Процедурата за импийчмънт против президента в сегашната политическа и парламентарна обстановка е невъзможна.... Това би донесло огромни негативи на партиите, които го предизвикват. Борисов не инцидентно или от любов към президента се разграничи от тази концепция. Това е все едно една цинкова кофа да плаши парния локомотив с удар ".  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР