Президентът Румен Радев свиква в понеделник (8 април) заседание на

...
Президентът Румен Радев свиква в понеделник (8 април) заседание на
Коментари Харесай

Президентът свиква съвета за национална сигурност за мерки срещу корупцията във властта

Президентът Румен Радев привиква в понеделник (8 април) съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тематика " Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от ограничения ". Това се споделя в известие, публикувано от прессекретариата на президента.

Решението за съвещанието идва две седмици след началото на абсурда с жилищата, купени от представители на ръководещата партия ГЕРБ на по-ниски от пазарните цени от компанията " Артекс ". Заради разкритията за добитите парцели оставки подадоха правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министрите на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов. Вторият човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов, се отдръпна от постовете отпред на парламентарната група и от вътрешната комисия в Народното събрание.

Част от абсурда стана и шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който също се е сдобил с жилища в София на по-ниски от пазарните цени, един от които на три равнища. Анализ на " Капитал ", учреден на обществено заявените му доходи и разноски, сподели, че Георгиев не е разполагал с потвърдени средства, с цел да купи този парцел. В същото време следствие на неправителствената организация " Антикорупционен фонд " и Би Ти Ви сподели, че шефът на антикорупционната комисия не е заявил, само че употребява тераса от 186 кв.м към същия апартамент, върху която има постройки. Обяснението на Георгиев е, че става дума за общи елементи на кооперацията, въпреки изходът към терасата да е само от неговия апартамент. Според следствието тя попада в обезпечението по ипотечния заем за покупка на жилището, за което Георгиев отхвърли пояснения.

В единствения си обществен коментар по абсурда, изработен два дни след излизането на първата обява, президентът разгласи, че казусът с жилищата на ръководещите надалеч надвишава обсега на една имотна договорка, тъй като директно рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността. " Спомняте си, че единствено преди два месеца на своя годишен доклад приканих Комисията за битка с корупцията и лишаване на нелегално добито имущество и другите органи да навлязат и в усърдно отбягвания периметър на властта. И доста ясно споделих, че в случай че това не се случи, то търсенето на правдивост и отмъщение може да излезе от рамките и механизмите на закона ", съобщи президентът Радев. Според него това е по този начин, тъй като няма по какъв начин антикорупционната комисия, която е назначена и следена от Цветан Цветанов, да проверява точно него по " беззъбия " закон, натрапен от самият Цветанов.
По закон членове на съвета за национална сигурност са ръководителят на Народното събрание, министър председателят, министрите на вътрешните и външните работи, на защитата и на финансите, шефът на Държавна организация " Национална сигурност ", началникът на защитата, ръководителят на разузнаването и секретарят на държавния Съвет по сигурността. По право взе участие по един представител на всяка от парламентарните групи, а според от обсъжданите въпроси за присъединяване могат да бъдат привличани и други представители на страната или партиите.

По-късно и от ГЕРБ, и от Българска социалистическа партия импровизирано споделиха, че ще отидат на съвещанието.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (96)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР