Президентът Румен Радев призова българското правителството да преговаря за намаляване

...
Президентът Румен Радев призова българското правителството да преговаря за намаляване
Коментари Харесай

Радев зове да преговаряме за по-евтин руски газ

Президентът Румен Радев прикани българското държавното управление да договаря за понижаване на цените на съветския природен газ за България. Това стана след срещата му в Санкт Петербург с съветския държавен глава Владимир Путин. Радев сложил въпроса за цената на съветското синьо гориво при диалозите с съветския президент.

Румен Радев счита, че, в случай че желаеме да запазим в дълготраен проект стратегическите си връзки с Русия в областта на енергетиката, страната ни би трябвало да бъде по-гъвкава. Радев е обяснил пред Путин, че има смяна в газовата карта на Европа при цените и доставчиците на синьо гориво, както и опциите за диверсификация.

" Време е и българското държавно управление да бъде по-активно и не толкоз срамежливо, а да подходи към договаряния за цената на съветския газ за България. Аз сложих намерено този въпрос. Аз не изземвам по никакъв метод функционалностите на държавното управление. Преговорите са задача на държавното управление. Отварям врата - да се договаря с " Газпром ", съобщи президентът.

Отношенията сред Русия и България последователно се възвръщат, съобщи съветският президент Владимир Путин при започване на срещата си с Румен Радев в Константиновския замък в Санкт Петербург.

Доказателство за възобновяване на връзките сред Москва и София е устойчивият растеж на стокообмена сред двете страни от началото на тази година, уточни съветският президент Владимир Путин: " Позитивната динамичност се отбелязва с растеж от 2,8 %. Радва ни, че сега се засилват връзките сред държавните управления и Народното събрание, както и работата на междуправителствената комисия. Това потвърждава, че използваме опциите за активизиране на връзките си във всички посоки ".

Президентът Румен Радев счита, че втора среща с Владимир Путин за къс интервал от време е сигнал, че двете страни желаят да развиват връзките си интензивно на взаимноизгодна основа: " България, знаете, че е в Европейски Съюз и НАТО, само че това не изключва развиването на интензивни връзки с Руската федерация, даже в основата на тази по комплицирана конюнктура ".

България и Русия са стратегически сътрудници в региона на енергетиката и има капацитет съдействието да се задълбочи, уточни Радев: " Русия има място в построяването на бъдещата нуклеарна централа, без значение кой ще завоюва търга за стратегически вложител ".

Радев добави, че България продължава да уголемява газопреносната си мрежа, работи по построяването на интерконектори със съседите, а това дава опция и за нови доставки и пренос на съветски природен газ през България към Европа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР