Президентът Румен Радев поиска да бъде осигурено охраната на въздушното

...
Президентът Румен Радев поиска да бъде осигурено охраната на въздушното
Коментари Харесай

Радев поиска охрана на небето с български изтребители, но не казва как

Президентът Румен Радев изиска да бъде обезпечено защитата на въздушното ни пространство да става от български самолети с български екипажи. Това излиза наяве от публично известие на президентството след незабавна среща на държавния глава с министъра на защитата Драгомир Заков, началника на защитата адм. Емил Ефтимов и командира на Военновъздушни сили ген.-майор Димитър Петров. Според обществената информация те обсъдили  " провокациите пред гарантирането на въздушния суверенитет на България ".

" Президентът сложи въпроса за предприемането на неотложни ограничения за обезпечаването на защитата на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи. Предложените благоприятни условия в тази тенденция от Министерството на защитата изискват изчерпателен разбор, както и своевременни и съответни решения в изискванията на усложнена геополитическа конюнктура, беше очебийно на срещата ", прибавят от президентството.

От известието, в което са пожеланията за това да се пази българското небе от български самолети, обаче въобще не излиза наяве по какъв начин тъкмо ще става това. Проблемът поражда поради това, че България не може да поддържа и да ремонтира самолетите си МиГ-29 нито посредством Русия, нито посредством Беларус, нито посредством Украйна. И това ще е годно години наред. Страната ни има общо 15 МиГ-29, което стана ясно през 2017 година от обществена поръчка за над 80 млн. лева за интегрирана логистична поддръжка, извоювана от Русия. 

На процедура това са най-хубавите самолети, с които сега разполагат Военновъздушни сили. Тогава стана ясно, че България има 12 МиГ-29А и 3 МиГ-29УБ. Част от тези самолети дават задължително бойно дежурство, а друга част се употребяват за тренировки на  военните водачи. Включително и от изказвания на публични лица е ставало ясно, че от всички тези самолети всекидневно летят половината, което прави в общи линии 4 двойки, на каквито летят миговете. Наскоро България съумя да ремонтира в Беларус и 8 СУ 25, само че и те няма по какъв начин да бъдат обслужени още веднъж там, поради обстановката към войната. Може да се окаже в един миг, че единствено Полша може да е някакво избавление, най-малко за МиГ-29. Преди няколко години имаше договорка тъкмо с Полша за мотори за машините.

Само преди няколко дни президентът Румен Радев заприказва остро за проблемите на българския въздушен суверенитет като за задачата употребява информацията, че платените от България на Съединени американски щати 8 F-16 ще се забавят, като се заприказва даже, че те ще бъдат получени 2 години по-късно - т.е. от 2025 година нататък.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР