Президентът Румен Радев още не е отговорил на поканата на

...
Президентът Румен Радев още не е отговорил на поканата на
Коментари Харесай

Радев мълчи за срещата с ВСС

Президентът Румен Радев още не е дал отговор на поканата на Висш съдебен съвет за среща. " До този миг нямаме никаква реакция от президентството, само че ние ще продължим да отстояваме независимостта на правосъдната власт ", разяснява пред БНР представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев във връзка на поканата до президента Румен Радев за незабавна среща в границите на междуинституционалния разговор сред управляващите и във връзка ескалиращите публични реакции.

Магдалинчев съобщи, че улицата има право да стачкува, само че президентът е институция, олицетворяваща единството на нацията, и би трябвало да продължава да приказва с другите институции с " понятен звук ". " И Конституцията, и Законът за правосъдната власт вменяват в обвързване на Висш съдебен съвет да отстоява независимостта на правосъдната власт. Съветът е длъжен да реагира ", изясни Магдалинчев и уточни, че търсят разговор с президента, с цел да възстановят връзката сред управляващите.

Във връзка с настояването на президента за оставка на основния прокурор, представляващият Висшия правосъден съвет съобщи, че оставката е личностен акт и в случай че лицето, на което се желае оставката, реши да я подаде - единствено тогава тя ще се случи, в случай че не - няма оставка.

" В Конституцията - член 129, алинея 3, т. 5 има планувани условия за предварително преустановяване на мандата на някой от тримата огромни в правосъдната власт. Но това е процедура, която е доста друга от оставката ", изясни Магдалинчев. Той сподели, че тази процедура се развива пред Висш съдебен съвет, само че президентът има още веднъж присъединяване в нея - той издава указа, според взетото решение от Съвета.

Магдалинчев разяснява и декларациите до Висш съдебен съвет с претенции на адвокатски колегии за оставката на Иван Гешев, само че и заявления от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, които считат, че има жестоко нахлуване в територията на прокуратурата: " Много деликатно ще бъдат чути техните думи, само че за оставката ще реши самият господин Гешев. Въпрос на преценка от Висш съдебен съвет е дали всичко това накърнява престижа на правосъдната власт.  Ако се стигне до процедура, са нужни 17 гласа. Личното ми мнение е, че няма съображение за такава процедура. Това, което се твърди в общественото пространство, не е съображение за приложение на наредбата за член 129, алинея 3, т. 5 ".

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР