Президентът Румен Радев няма да налага вето на изборните правила,

...
Президентът Румен Радев няма да налага вето на изборните правила,
Коментари Харесай

Без вето на изборните правила

Президентът Румен Радев няма да постанова несъгласие на изборните правила, с които отпада машинното гласоподаване за локалните избори наесен, заяви БНР.

Указът на президента за обявяване на измененията в Изборния кодекс е подписан през днешния ден.
Миналата седмица Народното събрание реши да няма машинно гласоподаване за локалните избори.

Депутатите одобриха измененията в Изборния кодекс на второ четене. " За " текстовете гласоподаваха 129 народни представители, " срещу " - 69 и " въздържали се " - 1, с което те бяха признати.

Първоначалното предложение на ГЕРБ бе машинният избор да бъде анулиран за локални и парламентарни избори и да се организира за президентски и европейски избор, написа Епицентър. Текстът претърпя смяна по време на второто четене в Правна комисия. От ГЕРБ предложиха анулацията да важи единствено за локалния избор, което бе одобрено от пленарна зала.

На 14 февруари 2019 година депутатите одобриха промени в Изборния кодекс, с които взеха решение хартиеното гласоподаване да бъде сменено с машинно на вота след локалните избори през 2019 година

Предложеният текст предвиждаше още при европейския избор машинно гласоподаване да се организира в минимум 3000 изборни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласоподаване да бъде осъществено в минимум 6000 изборни секции.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР