Президентът Румен Радев не наложи вето върху актуализацията на бюджета,

...
Президентът Румен Радев не наложи вето върху актуализацията на бюджета,
Коментари Харесай

Край на драмата: Радев пусна сделката за F-16

Президентът Румен Радев не наложи несъгласие върху актуализацията на бюджета, която обезпечава средства за договорката със Съединени американски щати за осем изтребители F-16 Block 70 на цена от 2.2 милиарда лв. и по този начин след десетилетие несполучливи опити България най-сетне ще придобие съвместими с НАТО самолети.

Договорът за изтребителите и актуализацията на бюджета към този момент са оповестени в Държавен вестник и се чака до дни държавното управление да преведе цялата сума по договорката. Toва ще стане с взимането на нов дълг и увеличението на бюджетния недостиг до 2% от Брутният вътрешен продукт.

Предизвикателствата към бойната авиация обаче занапред предстоят, защото идващите ръководещи, които и да са те, ще би трябвало да обезпечават нужните средства за поддръжка и употреба на новите машини, с цел да не останат най-вече на земя, както се случи с някои от последните скъпи придобивки на Военновъздушните сили като вертолетите " Cougar ", да вземем за пример.

Освен това България ще би трябвало да приготви авиобазата " Граф Игнатиево " за условията на F-16, като ремонтът ще бъде за българска сметка. Според източници от МО той ще коства по-малко от 100 млн. лв., само че точната сметка ще стане ясна едвам, откакто завършат публичните поръчки.

Първите самолети се чакат чак през 2023, а последните при започване на 2024. След това би трябвало да мине още малко време, с цел да бъдат изцяло усвоени от българските Военновъздушни сили.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР