Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи американски банкер за управител на

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи американски банкер за управител на
Коментари Харесай

Жена поема Турската централна банка - очакванията са да промени политиката на Ердоган

Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи американски банкер за шеф на Турската централна банка, което е последният знак за отвод от неортодоксалната му политика, която разпали рецесията с разноските за живот и докара до рекордно обезценяване на лирата.Хафизе Гайе Еркан, която е заемала висши длъжности в Goldman Sachs, както и във банкрутиралия районен американски заемодател First Republic, ще бъде първата жена, която ще оглави централната банка на Турция. Тя ще поеме управлението от Шахап Кавджъоглу, който внезапно понижи лихвените проценти по разпореждане на Ердоган и в този момент ще оглави Агенцията за банково контролиране и контрол.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи американски банкер за шеф на Турската централна банка, което е последният знак за отвод от неортодоксалната му политика, която разпали рецесията с разноските за живот и докара до рекордно обезценяване на лирата.

Хафизе Гайе Еркан, която е заемала висши длъжности в Goldman Sachs, както и във банкрутиралия районен американски заемодател First Republic, ще бъде първата жена, която ще оглави централната банка на Турция. Тя ще поеме управлението от Шахап Кавджъоглу, който внезапно понижи лихвените проценти по разпореждане на Ердоган и в този момент ще оглави Агенцията за банково контролиране и контрол.

Реклама
Решението на президента да избере Еркан идва единствено няколко дни откакто той избра за министър на финансите Мехмет Шимшек, някогашен вицепремиер, известен измежду международните вложители. Той също по този начин назначи Джевдет Йълмаз, който е считан за покровител на ортодоксалните стопански политики, за вицепрезидент. От 2018 година Ердоган се придържа към политиката на напредък непременно, само че сегашният избор може да посочва смяна в икономическата политика на Турция.
Предпазлив оптимизъм
Назначенията подхраниха внимателния оптимизъм на вложителите, че Ердоган, който беше избран отново на 28 май, ще се насочи към по-конвенционална политика, защото стопанската система на Турция изпитва мощно напрежение.

Ердоган, който е съперник на високите разноски по заемите, накара централната банка да понижи главния си лихвен % от 19% преди две години на 8.5% - ход, който беше в основата за разпалването на инфлационна рецесия и за внезапното намаление на курса на лирата по отношение на $. Президентът към този момент назначи петия шеф на централната банка от 2019 година насам.

Инвеститори и икономисти настояват, че Турция би трябвало да увеличи доста лихвените проценти, с цел да забави бързото повишаване на цените и да притегли задграничните вложители, които напуснаха страната през последните години.
Реклама
Деноминираните в долари облигации на Турция нарастнаха, откогато стана ясно, че Шимшек ще бъде назначен за финансов министър, а разноските за отбрана против несъстоятелност на турския дълг понижиха.

Експертът по ръководство на риска Еркан има докторска степен по финансов инженеринг и проучване на интервенциите от Принстънския университет и е управлявал анализаторската група на финансовите институции в Goldman, преди да прекара близо осем години като върховен началник във First Republic.

44-годишната американка от турски генезис имаше разтревожен завършек на мандата си във First Republic, където беше назначена за съизпълнителен шеф през юли 2021 година, преди да напусне кредитора до края на годината. First Republic беше закупена от JPMorgan в границите на ликвидация тази година след всеобщо евакуиране на депозити от богатите й клиенти.

Еркан ще се сблъска с стопанска система със задълбочаващи се проблеми. Много икономисти предизвестяват, че валутните запаси на Турция са рисково изчерпани, откакто централната банка " изгори " към 25 милиарда $ запаси в задгранична валута тази година, с цел да финансира възходящия недостиг по настоящата сметка и да поддържа лирата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР