Президентът Радев и главният прокурор Цацаров влязоха в директен сблъсък

...
Президентът Радев и главният прокурор Цацаров влязоха в директен сблъсък
Коментари Харесай

Цацаров към Радев: Неуспорими са фактите

Президентът Радев и основният прокурор Цацаров влязоха в пряк конфликт по така наречен шпионски скандал, който към този момент трети ден тресе страната.

В изострен коментар през вчерашния ден във връзка арестите на русофили и обвиняванията за шпионаж в интерес на непозната страна президентът Радев заяви: " Това е извънредно тежко обвиняване “ и в случай че от следствието не показват неоспорими обстоятелства, ще остане подозрението, че български институции са използвани в режисиран вътрешнополитически сюжет “.

Свързвайки акцията на спецпрокуратурата с " безсилието " на властта пред " цялостният неуспех на държавното управление в стратегически за европейското ни развиване цели ", държавният глава заподозря, че с дейностите си държавното Обвинение се е трансформирало в инструмент за " търсене на зложелател в предишното и сегашното " и е станало проводник на вътрешнопартийни ползи в интерес на ръководещите.

„ Очаквам в действителност безапелационни доказателства, че българската външна политика не се е трансформирала в пленник на вътрешнопартийни ползи и обслужваща ползите на ръководещите “, съобщи президентът.

Днес Обвинител № 1 отговори от парламентарната естрада на президента:  " Беше направено искане да се показват неоспорими обстоятелства (за арестите и обвиняванията в шпионаж). При цялото ми почитание към това искане и към създателя на настояването му във връзка с представянето на неоспорими обстоятелства, неоспорими обстоятелства се показват пред съд. Те не се показват пред други държавни органи. Не, тъй като тези органи би трябвало да бъдат омаловажавани и да не бъдат уважавани, а тъй като такава е Конституцията на страната. "

Вчера президентът непосредствено упрекна властта в недомислени действия:   " здравият разсъдък явно напуща българското политическо пространство и изключително ръководещите ".

По мотив ареста на социолога Живко Георгиев, член на неговия Стратегически съвет,  Радев яростно акцентира, че " част от изказванията свързани с разпитите за Георгиев, са неуместни и нелепи "  

Днес основният прокурор, без да посочва името на президента, му отговори: " Ако ние сме почнали това следствие, ние сме с ясната отговорност, че би трябвало да представим неоспорими обстоятелства пред българския съд и ще се опитаме да го създадем ".

Цацаров отхвърли изрично тезата, че прокуратурата преследва за хрумвания:  " Беше казано в общественото пространство, че това е гонене за хрумвания. Моето мнение и мнението на сътрудниците, които работят по делото е, че това не е гонене за хрумвания. Когато концепциите се постановат с пари и с въздействие и са ориентирани против националната сигурност на България, това е закононарушение "

Главният прокурор няколко пъти съобщи, че акцията по арестите няма връзка с идните локални избори: " Аз не мога да се съглася с изказванието, че това съставлява политическа акция, обвързвана с идни локални избори, печелене на политически дивиденти или впрочем. Не пазя никого, нито упреквам никого от политическите сили. Това, което ние вършим, е да се опитаме да си вършим работата ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР