Президентът на Унгария Каталин Новак отхвърли законопроект, който ще позволи

...
Президентът на Унгария Каталин Новак отхвърли законопроект, който ще позволи
Коментари Харесай

Унгарският президент наложи вето на анти-ЛГБТ закона

Президентът на Унгария Каталин Новак отхвърли законопроект, който ще разреши на жителите да рапортуват анонимно за еднополови фамилии на управляващите, заяви " Блумбърг ". Това нейно деяние се приема като необичаен упрек от другояче предан съдружник на премиера Виктор Орбан.

Проектозаконът, утвърден от Народното събрание по-рано този месец , ще разреши " да се рапортуват на управляващите тези, които оспорват  конституционно приетата роля на брака и фамилията и  отхвърлят правата на децата на еднаквост, съответстваща на техния пол при раждането ".

Президентът Новак изпрати законопроекта назад в Народното събрание за преразглеждане, заявявайки, че той по-скоро отслабва, в сравнение с укрепва конституционната отбрана. Законодателството съдържа текстове, които нямат отношение към първичната цел за улеснение докладването на корупция в сходство с правото на Европейския съюз (ЕС), съгласно писмото на Новак.

Въпреки че законодателите към момента могат да преодолеят ветото на Новак, нейното писмо съдържа извънредно остри рецензии от член на  ръководството на Орбан.
 Европейска комисия дава Унгария на съд поради анти-ЛГБТ закона ѝ
Европейска комисия дава Унгария на съд поради анти-ЛГБТ закона ѝ

Спорното законодателство беше признато преди година

Припомняме, че държавното управление на Орбан ограничи правата на LGBTQ общността в страната . Това беше една от аргументите на Унгария да бъде прекъснато  финансирането от Европейски Съюз.

Европейската комисия (ЕК) разгласи през юли, че ще съди Унгария.

Законът, който влезе в действие от юни предходната година, провокира безпокойствие измежду ЛГБТ общността, защото не разрешава в учебните заведения да бъдат употребявани и популяризирани материали, считани за насърчаващи хомосексуалността и смяната на пола, видимо като мярка за попречване на насилието над деца.

Бяха неразрешени книгите или филмите, изобразяващи всевъзможни полови нрави, разнообразни от хетеросексуалността, да бъдат налични за младежи или деца.

Не са позволени и реклами, които изобразяват хомосексуалните или транссексуалните хора като естествена част от обществото.

Управляващото държавно управление на " Фидес " и Християндемократическата партия съобщи, че правата на ЛГБТ хората и други сходни обществени тематики са въпроси, които би трябвало да вземат решение националните държавни управления. Управляващите настояват, че законът има за цел да пази децата, а не е ориентиран съответно към ЛГБТ общността.
 Хиляди унгарци се включиха в гей парада в Будапеща против анти-ЛГБТ закона
Хиляди унгарци се включиха в гей парада в Будапеща против анти-ЛГБТ закона

Законодателството разделя страната, настояха демонстрантите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР