Президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни главнокомандващия на Въоръжените сили

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни главнокомандващия на Въоръжените сили
Коментари Харесай

Зеленски отстрани Залужни. Кой е Олександър Сирски - новият главнокомандващ на силите на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни . На негово място е назначен досегашният главнокомандващ на сухопътните сили Олександър Сирски .

Новината идва на фона на траяли със седмици спекулации за възможната промяна на водачеството в украинската войска. Това се случва в миг, в който нито една от двете армии не бележи забележителен прогрес на фронта.

От края на декември насам съветската войска прави против огромни градове и жилищни региони на територията на съвсем цяла Украйна. Киев отговори с удари с дронове против газови и петролни депа и рафинерии.

„ От през днешния ден нов лидерски екип ще поеме командването на ВСУ. Действията на армията би трябвало да напреднат доста повече във връзка с технологиите. Генералското командване би трябвало да се рестартира “, сподели Зеленски. Той добави, че е провел „ открит “ диалог със Залужний за нужните промени в армията и му е благодарил за службата.

„ Откровено признателен съм на Валерий Федорович за всичките му достижения и победи. Той имаше една от най-тежките задания – да води ВСУ по време на Великата война с Русия “, сподели военният министър Рустем Умеров .

Напрежението сред Залужни и Зеленски се повиши, откакто през декември главнокомандващият на ВСУ разгласява разбор за изданието Икномист. В него той написа, че, в която нито една от двете армии не може да напредне и единствено ново софтуерно изобретение може да разреши на Украйна да реализира задачите за връщане на окупираните територии.

Самият Зеленски отхвърли това изказване на Залужни и продължи да упорства за спомагателни оръжия от Запада.
Кой е Олександър Сирски?
На мястото на Залужний застава досегашният главнокомандващ на сухопътните войски Олександър Сирски.

Той е роден през 1965 година във Владимирска област в Русия, която тогава е част от Съюз на съветските социалистически републики . Живее в Украйна от 80-те.

Завършва военна академия в Москва като приключва през 1986 година, а по-късно служи пет години в артилерийски корпус.

Той застава отпред на сухопътните сили на Украйна през 2019 година Преди това е пълководец на част от силите, които се бият с подкрепяните от Москва сепаратисти в Донецк и Луганск , които окупираха двете области през 2014 година Тогава получава и позивната „ Снежен леопард “ , написа Ройтерс.
 Олександър Сирски
От началото на войната името му е свързвано с някой от най-значимите победи на Украйна на фронта. Той е отпред на сполучливата отбрана на столицата Киев, поради което получава званието Герой на Украйна през април 2022 година

Той е приготвя и прави изненадващата контраатака, с която съветските сили бяха изтласкани от Харков. Действията му оказват помощ и за връщането на контрола на територии в Източна и Югоизточна Украйна.

В началото на 2023 година той води защитата на Бахмут, където хиляди бойци от украинска и съветска страна починаха в едни от най-кървавите сражения от началото на войната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР