Президентът на украинската държавна компания Енергоатом Петро Котин каза днес,

...
Президентът на украинската държавна компания Енергоатом Петро Котин каза днес,
Коментари Харесай

Шефът на „Енергоатом“ поема ръководството на Запорожката АЕЦ

Президентът на украинската държавна компания " Енергоатом " Петро Котин сподели през днешния ден, че поема управлението на Запорожката АЕЦ и прикани служащите в централата да не подписват никакви документи с съветските окупатори на нуклеарния обект, съобщи Ройтерс.

" Всички по-нататъшни решения по отношение на работата на централата ще се вземат директно в централния офис на " Енергоатом ", съобщи Котин в Телеграм. " Ще продължим да работим съгласно украинското законодателство, в границите на украинската енергийна система, в границите на " Енергоатом ", сподели той.

Русия завзе АЕЦ-а при започване на март, малко откакто нахлу в Украйна, само че украинският личен състав на централата продължи да поддържа нейната работа. Оттогава Москва и Киев взаимно се упрекват в обстрелване на обекта, което поражда заплаха от нуклеарно злополучие.

Руското външно министерство съобщи през днешния ден, че Запорожката атомна електроцентрала ще работи под надзора на Москва, откакто президентът Владимир Путин публично включи Запорожка област към Русия.

" Запорожката атомна електроцентрала към този момент е на територията на Руската федерация и надлежно би трябвало да бъде ръководена под надзора на съответните ни организации ", сподели съветският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, представен от РИА Новости.

Засега не е ясно по какъв начин Русия възнамерява да ръководи централата и дали ще се опита да сложи собствен личен състав в нея.

Русия анексира Запорожка област и още три украински района след осъществяване на така наречен референдуми, наказани от Киев и Запада като противозаконни и насилствени.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) сподели през вчерашния ден, че ръководителят на окупираната от Русия атомна електроцентрала в Украйна, който беше арестуван през уикенда, няма да се върне на поста.

Според Киев съветски патрул е задържал Игор Мурашов в петък, до момента в който той е пътувал от централата към град Енергодар, където живеят доста от служащите в нея. Украйна дефинира задържането му като акт на тероризъм.

Назначените от Русия управляващи в Енергодар обявиха, че Мурашов е координирал терористична активност в АЕЦ-а и в града.

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси сподели в понеделник, че Мурашов е бил освободен, само че не посочи дали или по кое време той може да се върне в централата.

Днес Гроси съобщи, че ще посети Киев и Москва в идните дни. Той също по този начин не изключи опцията да пътува още веднъж до Запорожката АЕЦ, където бе
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР