Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи за нова среща

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи за нова среща
Коментари Харесай

Ердоган миряса, кани евролидери в Истанбул

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви за нова среща на върха в Истанбул с френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел идната седмица. Има възможност в нея да участва и английския министър председател Борис Джонсън.

" Ще проведем тази среща идващия вторник. Ако Борис Джонсън успее да пристигна, това ще бъде среща на върха сред четирима водачи, а в случай че не, ще бъде сред трима ", сподели Ердоган пред кореспонденти при завръщането си от Брюксел.

Турският президент загатна за нова фаза в връзките с Европейски Съюз, като сподели: „ Предприехме доста стъпки и ще продължим да напред “.

Ердоган съобщи, че Турция е почнала нова дипломатическа самодейност за преустановяване на огъня в Идлиб. Той съобщи в Брюксел, че са били разисквани проблемите с мигрантите и обстановката в Идлиб.

„ Обсъждахме заканите за сигурността, с които Турция се сблъсква с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел и с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Обсъдихме отговорностите на НАТО и Европейски Съюз. Поканихме НАТО на незабавна среща на 28 февруари и поставихме нашите претенции “.

Турският водач съобщи, че чака позитивни резултати от идната среща на НАТО на 11 март.

Ердоган акцентира нуждата от преоценка на връзките сред Турция и Европейски Съюз, като съобщи, че водачите на Европейски Съюз са съгласни, че Турция е спазила своята страна по съглашението за бежанците през 2016 година, целящо да спре потока на незаконни мигранти към Европа.

„ Надяваме се политически и механически екипи да работят по тези въпроси и до срещата на върха на водачите на Европейски Съюз на 26 март да имаме съответни резултати. Една от главните аргументи, заради които имаме проблеми, е неналичието на разговор ", сподели той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР