Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини политическите си опоненти, че

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини политическите си опоненти, че
Коментари Харесай

Политически опоненти стоят зад студентските протести, вярва Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Ердоган упрекна политическите си съперници, че стоят зад студентските митинги , които разклатиха 18-годишното му ръководство, осведоми Агенция Франс Прес.

Ердоган всекидневно нападна демонстрациите, които започнаха да се разрастват. Тази седмица полицията арестува стотици протестиращи, след това множеството бяха освободени.
 Студентските митинги се разрастват, младите се обръщат против Ердоган
Студентските митинги се разрастват, младите се обръщат против Ердоган

Младите хора наподобява отхвърлят визията му за бъдещето на Турция

Миналия месец породиха митинги на чиновници и студенти по отношение на назначението на Мелих Булу за ректор на Босфорския университет. Ердоган назначи Мелих Булу за ректор на висшето образователно заведение с президентски декрет от 1 януари . Булу бе претендент на изборите през 2015 година от ръководещата партия на Ердоган. Недоволните студенти желаят оставката на Булу и да бъде разрешено на университета самичък да си избере ректор. Решението е определяно като недемократично от академични преподаватели и се пояснява като опит на държавното управление за навлизане в една от последните леви институции в страната. Булу е първият ректор от военния прелом през 1980 година в Турция, който не е определен от университетската общественост.

Но към протестиращите се причислиха синдикати и леви политически сили.
 Ердоган беснее против ЛГБТ придвижването в Турция
Ердоган беснее против ЛГБТ придвижването в Турция

Обвини ги във вандализъм

Според турския водач демонстрациите не са проведени от студенти , а от кюрдски екстремисти " в планините " и от " някои учени ".

" Събитията в Босфорския не са свързани с нашите студенти там ", разяснява президентът след петъчните молебствия в Истанбул.

" Политиката е водеща там . Няма да позволим децата да бъдат " продадени " на терористични организации ", закани се той.
 Още арести поради митингите в Истанбул против Ердоган
Още арести поради митингите в Истанбул против Ердоган

Днес валията на Истанбул Али Йерликая разгласи възбрана

В сряда той назова , които работят против " националните и духовни полезности " на Турция. Европейски Съюз и Съединени американски щати разкритикува коментара на президента.

Но това не попречи на Ердоган да продължи словесните си офанзиви.

" Не обръщайте внимание на това, което тези лесбийки приказват ", обърна се турският президент към поддръжници, до момента в който насърчаваше обичайните фамилни полезности по-късно през днешния ден. Той добави, че западните му критици си имат вътрешни проблеми за разрешаване.

" Не се ли срамувате от това, което се случи след изборите ", попита той Съединени американски щати.

И френският президент Еманюел " Макрон, не можете да разрешите митингите на Жълтите жилетки. Ние нямаме такива проблеми тук ", посочи Ердоган.
 Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски митинги
Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски митинги

Ердоган смени ректора на Босфорския университет

Вчера поради всеобщото задържане на студенти по време на митинги и прикани Вашингтон да не се меси във вътрешните й каузи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР