Президентът на САЩ Джо Байдън защити доставките на касетъчни боеприпаси

...
Президентът на САЩ Джо Байдън защити доставките на касетъчни боеприпаси
Коментари Харесай

Касетъчни бомби за Украйна: временна мярка и само за защита

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отбрани доставките на касетъчни муниции за Украйна, като ги назова краткотрайно решение. " Това е война, която се води с муниции. На тях им свършват запасите, а на нас ни остават още малко ", е декларирал Байдън пред СиЕнЕн. Затова и той е приел рекомендацията на Министерството на защитата за доставка на касетъчни бомби " не за непрекъснато, а като краткотрайна стъпка ", до момента в който Съединени американски щати съумеят да произведат повече от нужните артилерийски снаряди.

Байдън сподели още, че решението е било доста мъчно за него. Преди да го вземе той е разговарял по тематиката със съдружници и членове на американския Конгрес. Въпреки че Съединени американски щати не са подписали контракта за възбрана на касетъчните бомби, му е лишило известно време, преди да се убеди да предприеме тази стъпка. Според него това е належащо, тъй като Украйна се е нуждае от боеприпасите за контраофанзивата си против Русия.

Украйна ще ги употребява единствено на своя територия

Малко преди този момент държавното управление на Съединени американски щати разгласи, че ще достави на Украйна касетъчни муниции като част от нов пакет с военна помощ на стойност 800 милиона щатски $. Касетъчните бомби се взривяват над задачата и освобождават голям брой дребни взривни устройства. Тяхната приложимост е противоречива, защото оставят огромен брой невзривени муниции в зоната на бойните дейности.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш разкритикува решението на Вашингтон. Той не желае " касетъчните муниции да продължат да се употребяват на бойното поле ", съобщи негов представител в Ню Йорк. Също и съветският представител в международната организация Анатоли Атонов разкритикува остро американското решениие и предизвести, че с дейностите си Съединени американски щати ни " доближават към нова международна война ".

Графиката демонстрира страните (в синьо), които са приели възбраната за потребление на касетъчни бомби

Украйна се е задължила да употребява касетъчните бомби единствено за защита и единствено на своя територия, заяви съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. " Няма да оставим Украйна беззащитна в нито един миг от тази фаза на спора. Точка по въпроса ", съобщи той и напомни, че Русия също употребява касетъчни бомби в Украйна. 

Ердоган: " Украйна заслужава участие в НАТО "

Междувременно Украйна получи поддръжка от Турция за участието си в НАТО. На среща с украинския президент Володимир Зеленски в Истанбул турският му сътрудник Реджеп Ердоган съобщи недвусмислено: " Няма никакво подозрение, че Украйна заслужава участие в НАТО ". По този метод Ердоган поддържа желанието на Украйна да бъде призната в Северноатлантическия алианс като гаранция за сигурността си, когато завърши войната. Като членка на НАТО Украйна ще бъде по-добре предпазена против вероятни бъдещи набези от Русия.

В същото време американският президент Джо Байдън се разгласи против бързото приемане на Украйна в НАТО. " Не мисля, че страната е подготвена за участие в НАТО ", сподели той в изявлението си за СиЕнЕн и добави, че измежду страните членки на НАТО към момента няма консенсус за това дали да одобряват Украйна в Алианса " в този момент, в разгара на войната ". Ако го създадат, те ще бъдат задължени да пазят и всеки сантиметър от територията на НАТО. Ако войната продължи, всички сътрудници от НАТО ще бъдат във война, напомни Байдън.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР