Президентът на САЩ Джо Байдън високо оценява историческото решение на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън високо оценява историческото решение на
Коментари Харесай

Историческо решение на Саудитска Арабия. Реакцията на САЩ

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън високо прави оценка историческото решение на управляващите в Саудитска Арабия да открият въздушното си пространство за всички самолетни компании, в това число и израелските. Това се споделя в публично заявление на съветника по национална сигурност на Джейк Съливан, представен от пресслужбата в Белия дом. Това решение е резултат от продължителната дипломация на Вашингтон и Риад, кулминационната точка на която идва с визитата на Байдън в Близкия Изток, се споделя още в заявката.  Бързото утвърждение от Саудитска Арабия се пояснява и като крачка към нормализацията с Израел, както и като отворен път за „ по-интегриран, постоянен и сигурен близкоизточен район “.

Съливан декларира, че Байдън ще даде особено изказване по тематиката след „ историческия полет “ от Тел Авив до саудитското пристанище Джеда, откъдето стартира визитата му в Саудитска Арабия.

Допреди няколко години небето на кралството, което не признава Израел, бе изцяло затворено за идващи оттова полети. По времето на президента Доналд Тръмп обаче държавен аероплан прелетя над кралството за пръв път към Индия, а самият Тръмп се пошегува, че визитата му е била първият пряк израелско-саудитски полет.

В израелски медии се появи информация, че в подмяна еврейската страна ще одобри договорка за прехвърлянето на два египетски острова в ръцете на Саудитска Арабия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР