Президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир
Коментари Харесай

Путин и Байдън обсъждат 10 спорни въпроса

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и съветският му сътрудник Владимир Путин ще проведат видеоконферентен диалог на следващия ден, заяви Българска телеграфна агенция.

След тяхната среща в Женева през юни описът със противоречиви въпроси сред двете страни се разрасна, отбелязва Ройтерс и показва малко резюме на несъгласията сред Вашингтон и Москва.

УКРАЙНА И ВЪЗМОЖНИ ЗАПАДНИ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ

Съединените щати предизвестиха Русия, че ще заплати " висока цена ", в това число стопански наказания с огромно влияние, в случай че нахлуе в Украйна, която твърди, че повече от 94 хиляди съветски бойци са ситуирани покрай нейната граница. Вашингтон упорства за връщане към подписаните през 2014 година и 2015 година Мински съглашения, които имаха за цел да сложат завършек на войната сред украинските държавни сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна, която се проточва към този момент седем години.

ИСКАНЕТО НА РУСИЯ НАТО ДА Й ДАДЕ ГАРАНЦИИ В ОБЛАСТТА НА СИГУРНОСТТА

Русия твърди, че разполагането на нейните войски е в отговор на агресивното държание на НАТО и Украйна, в това число прелитането на американски стратегически бомбардировачи и маневри на бойни кораби в Черно море. Москва упорства за правно обвързващи гаранции за сигурност от Запада, че НАТО няма да се уголемява на изток - нещо, което би предотвратило присъединението на Украйна към алианса или разполагането на нейна територия на ракети, които биха били ориентирани против Русия. Съединените щати споделят, че никоя страна не може да наложи несъгласие на устрема на Украйна да се причисли към НАТО.

БЕЛАРУС

Съединени американски щати упрекнаха съдружника на Русия Беларус, че " трансформира в оръжие " мигранти от Близкия изток, като предизвиква хиляди такива хора да се опитат да влязат в Европейския съюз от своя територия, създавайки рецесия за Европейски Съюз. Русия е поддържа беларуския водач Александър Лукашенко, в това число изпращайки военни самолети, способни да носят нуклеарни оръжия, да патрулират във въздушното пространство на страната му.ЕНЕРГИЯТАСъединените щати споделят, че Русия може и би трябвало да направи повече, с цел да бъде облекчена енергийната рецесия в Европа, като усили доставките на газ, и предизвестиха Москва да не употребява силата като политическо оръжие, изключително против Украйна. Съединени американски щати постановиха наказания против съветски компании, участващи в плана " Северен поток 2 " - новоизграден газопровод по дъното на Балтийско море. " Северен поток 2 " чака утвърждение от немски регулаторен орган, предиРусия да може да стартира да изпомпва газ по него, тъй че евентуално ще бъде уязвим от по-нататъшни западни наказания, в случай че рецесията в Украйна ескалира.

СПОРЪТ ЗА ПОСОЛСТВАТА

Русия и Съединените щати понижиха числеността на персоналния състав на своите посолства в поредност от реципрочни дейности. Руският министър на външните работи Сергей Лавров допусна на 2 декември, че това е една от областите, в които двете страни биха могли да се опитат да реализират съгласие и да стартират изначало, като отстранен рестриктивните мерки за дипломатическия личен състав.КИБЕРАТАКИДруг основен миг в връзките сред двете страни са обвиняванията на Съединените щати против хакери, работещи за съветското държавно управление или от съветска територия, в хакерски атаки против американски политически партии, компании и обекти от основно значение на инфраструктурата. Русия отхвърля да е правила или толерирала хакерски набези. Байдън повдигна този въпрос пред Путин през юни и изброи 16 сериозни области, които съгласно него би трябвало да бъдат " неразрешени " за хакерски атаки, само че от този момент двете страни не са алармирали обществено за прогрес по въпроса.ОРЪЖЕЙНИЯТ КОНТРОЛМалко след встъпването на Байдън в служба двете страни продължиха основно съглашение, ограничаващо размера на стратегическите им нуклеарни арсенали. В Женева те дадоха обещание " да положат основите на бъдещи ограничения за надзор на оръжията и понижаване на риска ", а Байдън заявиче ще са нужни от шест месеца до една година, с цел да се разбере дали е вероятен пълностоен стратегически разговор. Досега няма явни признаци за прогрес.НАВАЛНИВашингтон подлага на критика лишаването от независимост на Алексей Навални - най-видния политически конкурент на Путин, и може да изрази още веднъж загрижеността си pd правата на индивида в Русия по време на видеоразговора Байдън-Путин.АМЕРИКАНЦИ, ОСЪДЕНИ НА ЗАТВОР В РУСИЯСъединените щати неведнъж са повдигали въпроса за двама някогашни американски морски пехотинци - Тревър Рийд и Пол Уилан, които бяха наказани на затвор в Русия по, съгласно тях, подправени обвинявания.

МЕЖДУНАРОДНИ ВЪПРОСИ

Вашингтон и Москва имат несъгласия по разнообразни въпроси, в това число Сирия, където Русия се намеси с военна мощ през 2015 година, с цел да поддържа президента Башар ал Асад в гражданската война. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън обаче съобщи предходната седмица, че има и области, в които двете страни може да работят дружно, макар напрежението. Той загатна интернационалните старания да се попречи на сдобиването на Иран с нуклеарно оръжие, както и мирния развой сред някогашните руски републики Армения и Азербайджан, в който Москва е поела водещата роля.

КИБЕРАТАКИ

Друг основен миг в връзките сред двете страни са обвиняванията на Съединените щати против хакери, работещи за съветското държавно управление или от съветска територия, в хакерски атаки против американски политически партии, компании и обекти от основно значение на инфраструктурата. Русия отхвърля да е правила или толерирала хакерски набези. Байдън повдигна този въпрос пред Путин през юни и изброи 16 сериозни области, които съгласно него би трябвало да бъдат " неразрешени " за хакерски атаки, само че от този момент двете страни не са алармирали обществено за прогрес по въпроса.

ОРЪЖЕЙНИЯТ КОНТРОЛ

Малко след встъпването на Байдън в служба двете страни продължиха основно съглашение, ограничаващо размера на стратегическите им нуклеарни арсенали. В Женева те дадоха обещание " да положат основите на бъдещи ограничения за надзор на оръжията и понижаване на риска ", а Байдън заявиче ще са нужни от шест месеца до една година, с цел да се разбере дали е вероятен пълностоен стратегически разговор. Досега няма явни признаци за прогрес.

НАВАЛНИ

Вашингтон подлага на критика лишаването от независимост на Алексей Навални - най-видния политически конкурент на Путин, и може да изрази още веднъж загрижеността си pd правата на индивида в Русия по време на видеоразговора Байдън-Путин.

АМЕРИКАНЦИ, ОСЪДЕНИ НА ЗАТВОР В РУСИЯ

Съединените щати неведнъж са повдигали въпроса за двама някогашни американски морски пехотинци - Тревър Рийд и Пол Уилан, които бяха наказани на затвор в Русия по, съгласно тях, подправени обвинявания.

МЕЖДУНАРОДНИ ВЪПРОСИ

Вашингтон и Москва имат несъгласия по разнообразни въпроси, в това число Сирия, където Русия се намеси с военна мощ през 2015 година, с цел да поддържа президента Башар ал Асад в гражданската война. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън обаче съобщи предходната седмица, че има и области, в които двете страни може да работят дружно, макар напрежението. Той загатна интернационалните старания да се попречи на сдобиването на Иран с нуклеарно оръжие, както и мирния развой сред някогашните руски републики Армения и Азербайджан, в който Москва е поела водещата роля.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР