Президентът на Руската федерация Владимир Путин проведе телефонен разговор с

...
Президентът на Руската федерация Владимир Путин проведе телефонен разговор с
Коментари Харесай

Путин се извини на израелския премиер

Президентът на Руската федерация Владимир Путин организира телефонен диалог с израелския министър председател Нафтали Бенет, политически водачи разискаха по-специално обстановката в Украйна, както и връзките сред двете страни. Това са съобщили от пресслужбата на Кремъл в четвъртък, представени от " Интерфакс ".

Беше изразен съвместен интерес за по-нататъшно развиване на другарските руско-израелски връзки и поддържане на потребни контакти сред управлението на двете страни ", се споделя в известието.

Отбелязва се, че продължава " задълбочена обмяна на отзиви " за обстановката в Украйна.

Припомняме, че двустранните връзки се обтегнаха в последно време след изявление на съветския външен министър Сергей Лавров, както и настояването на геворителя на външното министерство Мария Захарова, че в Украйна водят война наемници от Израел.

Захарова обърна внимание, че диалозите за антисемитизъм, които започнаха след изявлението на Лавров, не са " двойни стандарти ", а " отклоняват вниманието " от действителните проблеми.

Лавров беше запитан по какъв начин Русия може да твърди, че би трябвало да " денацифицира " Украйна, когато президентът на страната Володимир Зеленски е евреин.

" Когато споделят " Каква нацификация е това, откакто ние сме евреи ", аз мисля, че Хитлер също има еврейски корени, тъй че това не значи нищо ", сподели Лавров. От дълго време чуваме мъдрите евреи да споделят, че най-големите антисемити са самите евреи ", добави той.

Бенет по време на диалога е приел извинението на съветския президент за изказванията на Лавров, съобща офисът на Бенет в Twitter.

По отношение на обстановката в Украйна, изключително внимание беше обърнато на филантропичните аспекти, в това число евакуацията на цивилни от територията на завода " Азовстал " в Мариупол.

В навечерието на Деня на успеха във Великата отечествена война, който се празнува както в Русия, по този начин и в Израел на 9 май, " Путин и Бенет подчертаха особеното значение на тази дата за народите на двете страни, които деликатно пазят историческата истина за събития от тези години и почитаме паметта на всички починали, в това число жертвите на Холокоста ", заяви пресслужбата на Кремъл.

" Президентът на Русия напомни, че от шестте милиона евреи, измъчвани в гета и концентрационни лагери, убити от нацистите по време на наказателни интервенции, 40% са били жители на Съюз на съветските социалистически републики, и помоли да съобщи пожелания за здраве и благоденствие на живеещите ветерани в Израел. Нафтали Бенет от своя страна означи решаващия принос на Червената войска за успеха над нацизма ", се споделя в известието.

Досега Израел неведнъж показва поддръжка за Украйна, само че в същото време бе внимателен от разтягане на връзките с Русия, която играе определяща роля в спора в прилежаща Сирия. Тел Авив в началото избягваше директната рецензия към Москва и не наложи публични наказания против съветските олигарси.

Израел съобщи, че е подготвен да бъде хазаин на среща сред съветския президент Владимир Путин и украинския му сътрудник Володимир Зеленски. Това съобщи преди дни пред ТАСС израелският дипломат в Москва Александър Бен Цви.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР