Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че кризата около новия

...
Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че кризата около новия
Коментари Харесай

Путин обяви отслабване на кризата с COVID-19 в Русия

Президентът на Русия Владимир Путин разгласи, че рецесията към новия ковид (COVID-19) в Русия отслабва , откакто броят на новозаразените в границите на 24 часа падна под 10 000 души за първи път от близо две седмици, оповестява " Франс прес ".

Здравните управляващи оповестиха през днешния ден, че са записали 9 974 новозаразени през миналото денонощие, с което общият брой на инфектираните от началото на епидемията в Русия доближи 252 245 души, като по този индикатор страната се подрежда на второ място в света след Съединени американски щати. Починалите са общо 2 305 души.

Но броят на новозаразените понижава и през днешния ден беше първият ден под 10 000 новозаразени от 2 май насам.
 Защо умрелите от COVID-19 в Русия са толкоз малко?
Защо умрелите от COVID-19 в Русия са толкоз малко?

Руските управляващи отхвърлят да са фалшифицирали данните

" През последните седмици всичките ни старания бяха ориентирани на първо място към битка против епидемията от ковид ", съобщи Путин в предавана по малкия екран видеоконференция с учени и служители.

Ала, добави той, " обстановката се трансформира сега и това ни дава опция още веднъж да се съсредоточим върху актуалната и дълготрайната си стратегия ".

Кремъл тази седмица стартира да разхлабва националната обсада, наложена за закъснение на разпространяването на вируса, макар постоянния растеж на новозаразените.

Видеоконференцията на Путин беше с съществена тематика генетичните проучвания и проектите Русия да открие три огромни проучвателен центъра в тази област.

Ринат Максютов, който е шеф на Държавния център по вирусология и биотехнологии " Вектор ", увери пред Путин по време на съвещанието, че сега текат проучвания на няколко евентуални ваксини против ковид.

Лабораторен комплекс с най-висока степен на секретност в Сибир бил създал шест прототипни ваксини, а Максютов акцентира пред Путин, че за идващия стадий на предклиничните изследвания са определени " три обещаващи ".

Той сподели, че се надява през септември да успее да записва пробна ваксина против новия ковид.
 Заразените с Ковид-19 в Русия за първи път под 10 хиляди от 2 май
Заразените с Ковид-19 в Русия за първи път под 10 хиляди от 2 май

За денонощие са умряли още 93 души, с които се усилват до 2305

" Много разгадавам, че работата ви ще бъде приключена... и регистрацията на тази ваксина против ковид ще стане през септември ", настоя Путин пред Максютов.

Путин означи, че изследователският център е нужен, за да подсигурява правата си на интелектуална благосъстоятелност върху имунизацията . Не е ясно дали има поради, че имунизацията би трябвало да е подготвена за приложимост до септември.

Лабораторията " Вектор " организираше секретни проучвания на биологични оръжия през руската ера и разполага с вируси, вариращи от ебола до едра шарка.

Няколко висши съветски овластени лица дадоха позитивна проба за ковид, в това число представителят на Путин , само че министърът на културата Олга Любимова през днешния ден разгласи, че изцяло се е възстановила.

Премиерът Михаил Мишустин и строителният министър също бяха инфектирани, а Путин посочи, че министърът на образованието Валери Фалков е дал позитивна проба, само че към този момент не бил инфектиран.

Русия споделя, че огромният брой инфектирани се дължи частично на масираното тестване, като са осъществени към 6 млн. теста.

Въпреки огромния брой инфектирани, публично оповестените умряли от ковид в Русия са доста по-малко в съпоставяне със страни като Съединени американски щати, Англия, Италия и Испания.

Властите настояват, че това е по този начин, тъй като Русия е съумяла да извлече поучения от опита на Западна Европа, като бързо се е ориентирала към изолираност на пасажери и хора в риск и е почнала всеобщо тестване и карантина на инфектираните.

Критици обаче слагат под подозрение данните , обвинявайки управляващите в укриване на същинския брой жертви, като записва свързани с вируса умряли с други аргументи за гибелта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР