Президентът на Република Северна Македония нарече скандално искането България да

...
Президентът на Република Северна Македония нарече скандално искането България да
Коментари Харесай

Пендаровски: Искането на България да бъде част от процеса на конституционните промени е скандално

Президентът на Република Северна Македония назова скандално настояването България да бъде част от процеса на конституционните промени.

„ Такова искане не насочат даже окупаторите на страните, териториите и страните, които окупират. В 21 век е безусловно несвоевременно да се търси интервенция във вътрешнополитическите и конституционни процеси. В този смисъл нашият отговор на Министерство на външните работи беше на място, сподели Пендаровски в отговор на журналистически въпрос, откакто взе участие в откриването на конференция „ Стратегия за ромите, прогрес и последващи стъпки “.

Вчера Министерството на външните работи реагира на думите на българския министър на външните работи Николай Милков в Брюксел, че България би желала да бъде част от процеса на конституционните промени в Северна Македония, „ с цел да може той да върви безпрепятствено “.

„ Бихме желали да се консултираме с тях по тези въпроси. В този смисъл разговарях през вчерашния ден малко с министър Буяр Османи, уповавам се те да откликнат “, уточни Милков.

Министерството на външните работи в Северна Македония, също през вчерашния ден излезе с позиция, в която се споделя, че процесът на конституционни промени е вътрешен въпрос на Република Северна Македония, който като обвързване е обвързван с договарянията за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз, осведоми Българска телеграфна агенция.

Очаква се Народното събрание на страната да вземе такова решение, суверенно и в сходство с дълготрайните ползи на жителите на Северна Македония, показани в Народното събрание, и в този подтекст няма опция или политическа воля за включване на жители и институции от чужбина, в това число и от Република България и такова искане нито е получено, нито е обсъждано сред министрите Османи и Милков.

По мотив предлагането на ВМРО-ДПМНЕ за модел на конституционните промени в Северна Македония да се употребява хърватската конституция, в която се употребява понятието малцинство, Пендаровски съобщи, че дебатът за концепцията за болшинството и малцинствата в Северна Македония е завършил с Рамковото съглашение от 2001г.

„ И в някогашна Югославия в никакъв случай не сме употребявали термина национални малцинства, само че имаше нации и националности. Защо? За да не обидя някой, който живее тук и е числено по-малък от болшинството хора. Мисля, че това е неудобен спор и не трябва да си губим времето с него “, уточни Пендаровски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР