Президентът на Молдова Мая Санду обеща във вторник да запази

...
Президентът на Молдова Мая Санду обеща във вторник да запази
Коментари Харесай

Президентът на Молдова Мая Санду декларира прозападен курс в Румъния

Президентът на Молдова Мая Санду даде обещание във вторник да резервира страната си в прозападен курс и като корав покровител на Украйна, макар че се бори под натиска на съветско енергийно и политическо изнудване. Това заявява тя в речта си пред румънския парламент, заяви АП.

" Искам всички да знаят, че Молдова избира да бъде свободна и да продължи своя европейски път, без значение от събитията. Готови сме да платим цената на нашата независимост ", съобщи Санду.

Агенцията напомня, че Молдова е напълно подвластна от Русия за своя природен газ. Докато Санду приказва пред румънските депутати, отделилият се район на страната Приднестровие спря да доставя електричество на останалата част от Молдова. В подкрепяния от Москва сепаратистки район се намира и най-голямата газова електроцентрала в Молдова, която доставя към 70% от потребностите на страната от електрическа енергия.

Прекъсването на електрозахранването последва известието в понеделник от министъра на инфраструктурата на Молдова Андрей Спину, че държавната енергийна компания Energocom не е съумяла да подпише контракт през ноември с централата заради 40% понижение на доставките на съветски природен газ.

Спину сподели, че съветският газов колос " Газпром " се е съгласил да доставя на Молдова 5,7 милиона кубически метра газ дневно, което е едвам 51% от нужното на страната, с цел да обезпечи електричество за своите 2,6 милиона души.

Русия употребява зависимостта на Молдова от нейния газ, за ​​да окаже напън върху страната за нейното привеждане в сходство със Запада, в това число осъждането на войната в Украйна. Тарифите за сила за семействата са се нараснали шест пъти през последната година.

" Газпром " неведнъж е заплашвал да прекъсне изцяло тръбопроводите на някогашната руска република. Молдова стана претендент за участие в Европейския съюз (ЕС) през юни - по същото време, когато прилежаща Украйна го направи.

" Осигуряването на електрическа енергия за страната е всекидневно предизвикателство. Сега молдовските фамилии харчат към 75% от приходите си за сила, сподели още Санду пред румънските депутати. Рискуваме да останем без газ и ток през идващата зима.

Санду също по този начин упрекна проруските политически сили в Молдова, че " цинично експлоатират компликациите и недоволството на хората, с цел да генерират безпорядък и да ни върнат обратно от нашия европейски път ". Тя цитира имената на над 20 молдовски и съветски физически и юридически лица, глобени от Съединени американски щати предходната седмица за подкрепяне на съветските старания за манипулиране на политиката на Молдова. Групата включва Илан Шор, живеещ в Израел молдовски олигарх и водач на популистката партия Шор. Поддръжниците му проведоха многодневни митинги в столицата на Молдова предишния месец, с лозунги против политиката на държавното управление, като " Не на Студената война, не на студената зима ".

Държавният департамент съобщи, че Шор работи с " корумпирани олигарси и основани в Москва организации, с цел да сътвори политически безредици в Молдова " и да подкопае напъните на страната да се причисли към Европейския съюз.

Санду по сходен метод упрекна корумпираните политически артисти в Молдова, че работят за ползите на Русия, до момента в който насилието от войната на Кремъл в Украйна се популяризира в тяхната страна.

Припомняме, че в понеделник съветска ракета падна в молдовски граничен град, когато украинските сили я смъкнаха. Жителите на Наславча споделиха, че са потресени от детонацията, която аргументи вреди, само че без жертви. Русия е изстрелвала ракети над Молдова към Украйна, само че случаят в понеделник беше първият по рода си. Външното министерство на Молдова отговори, като експулсира чиновник на съветското посолство от своята територия.

" Всички сме в заплаха, защото за Русия няма правила или ограничавания. Нуждаем се от помощ, с цел да оцелеем като част от свободния свят ", сподели Санду.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР