Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах нарече ефекта

...
Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах нарече ефекта
Коментари Харесай

Президентът на МОК разтревожен от ефекта на глобалното затопляне върху зимните спортове

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах назова резултата от изменението на климата върху зимните спортове " обезпокоителен " и се притеснява, че повече от 50 % от ски зоните в Европа може към този момент да не съществуват в настоящия си тип до 2050 година.

Бах сподели пред ДПА по време на събитие в Щутгарт, че световното стопляне освен ще повлияе на избора на домакини на Зимните олимпийски игри, само че и върху бъдещето на зимните спортове.

" Една експертна комисия преглежда бъдещите домакини и въздействието на изменението на климата върху зимните спортове. Някои числа са забавни или по-скоро тревожни ", сподели Бах.

" Глобалното стопляне е с 25 до 50 % по-силно в планинските райони от междинното. Това оказва въздействие върху зимните спортове. Ако вземем времевата рамка до 2050 година, тогава сред 50 и 60 % от зоните за зимни спортове в Европа, които са били считани подобаващи за зимни спортове, към този момент няма да съществуват.

" Засегнатите зони за зимни спортове към този момент няма да влагат в зимни спортове в дълготраен проект, а в летни спортове като туризъм или колоездене с BMX. Броят на местата, които могат да бъдат домакини на Световни шампионати или Зимни игри, ще намалее доста ", сподели още Бах.

МОК реши по-рано този месец да отсрочи избора на хазаин на Зимните игри през 2030 година с една година до 2024 година, с цел да има повече време за разглеждане на изменението на климата. Заинтересованите страни в Игрите са някогашните домакини Сапоро (Япония) Солт Лейк Сити (Юта, САЩ) и Ванкувър (Канада).

Планираните рекомендации на МОК могат да включват, че бъдещите домакини би трябвало да потвърдят съответни температури за Зимните олимпийски игри в обичайния февруарски период за интервал от 10 години.

" Необходима е оценка, само че може да се окаже, че зимният състезателен сезон ще бъде скъсен до три или три и половина месеца в бъдеще ", сподели Бах.

" Това повдига въпроса какъв брой време остава за Световна купа, Световно състезание, олимпийски или параолимпийски игри ", сподели Бах.

Той добави, че " тези фактори би трябвало да бъдат включени " при вземането на решение за домакинство през 2030 година, тъй като те могат да окажат въздействие върху формата и програмата на Игрите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР