Президентът на Международната федерация по шах (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов смята,

...
Президентът на Международната федерация по шах (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов смята,
Коментари Харесай

Завръщането на Каспаров е плюс за шаха, смята Кирсан Илюмжинов

Президентът на Международната федерация по шах (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов счита, че завръщането на Гари Каспаров е положително за спорта. Според него това ще помогне за популяризирането на играта.

Каспаров, който е на 54 години, се впусна в шампионата по интензивен шах и блиц от Гран при в Сейнт Луис. До момента 13-ият международен първенец по шах остава без победа след шест кръга.

" Винаги съм подкрепял първенците и популярните играчи, които разпространяват шахмата. Анатолий Карпов обикаля по света и организира шахматни сеанси. Името на Каспаров и присъединяване му в шампионата подкрепят увеличението на интереса към шаха ", сподели Илюмжинов, представен от ТАСС.

" Поставил съм цел до 2020 година да има 1 милиард играещи шах и присъединяване на Каспаров в сходни шампионати ще способства за постигането на тази цел ", добави президентът на ФИДЕ.

През есента на 2015 година етичната комисия на интернационалната федерация в профил Каспаров от шаха. Той беше упрекнат, че е дал рушвет от 500 хиляди $ преди президентските избори във ФИДЕ година по-рано.

Каспаров, който приключи кариерата си през 2005 година и оттогава е играл единствено в демонстративни партии и шампионати, съобщи преди дни, че завръщането му е единствено за шампионата в Сейнт Луис.

Водач сега е руснакът Ян Непомнячи, който има осем точки. След него с по седем са виетнамецът Куанг Лием Ле, Левон Аронян и американците Фабиано Каруана и Хикару Накамура.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР