Президентът на Косово Хашим Тачи, който е на посещение във

...
Президентът на Косово Хашим Тачи, който е на посещение във
Коментари Харесай

Хашим Тачи: От визитата ми в САЩ зависи споразумението с Белград за Косово

Президентът на Косово Хашим Тачи, който е на посещаване във Вашингтон, съобщи, че визитата му е нужна за постигането на съглашение с Белград, съобщи косовската телевизия.

"Тъй като сме в заключителния стадий на вероятното реализиране на съглашение сред Косово и Сърбия, визитата ми във Вашингтон е належащо, с цел да можем в съгласуваност с безконечните ни другари да стигнем до съглашение със Сърбия ", сподели Тачи преди срещата си с американския държавен секретар Майк Помпео.

Косовският президент добави, че е значимо да се реализира консенсус с Белград, който да подсигурява взаимното признание сред Косово и Сърбия и участието на Косово в НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации.

Майк Помпео, който се срещна с Хашим Тачи, прикани управляващите в Прищина да анулират митата от 100 % върху вноса на сръбски артикули от Сърбия и Босна и Херцеговина и да работят за нормализиране на връзките с Белград.

В известието на говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт написа, че Помпео предизвиква Прищина да работи дружно с Белград за "избягване на провокациите и за деескалация на напреженията ".

Помпео удостовери "силната американска поддръжка за суверенно и без значение Косово, изцяло интегрирано в интернационалната общественост ".

"Нормализацията на връзките сред Косово и Сърбия е единственият метод за разкриване на пътя на двете страни за бъдещата интеграция в западната общественост. Съединени американски щати са подготвени да им оказват помощ и да поддържат двете страни да реализират трайно и използвано решение, което укрепва стабилността ", се споделя в известието.

Тачи оцени срещата с Помпео като отлична и сподели, че Косово е "благословено с американската поддръжка ". "Сега работим дружно за реализиране на изчерпателен контракт сред Косово и Сърбия за мир и гарантиране на приемането на Косово в Организация на обединените нации, НАТО и Европейски Съюз ", написа Тачи в Туитър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР