Президентът на Казахстан, Касим-Жомарт Токаев, напусна управляващата партия Аманат във

...
Президентът на Казахстан, Касим-Жомарт Токаев, напусна управляващата партия Аманат във
Коментари Харесай

Казахстан: Токаев предаде лидерския си пост в управляващата партия

Президентът на Казахстан, Касим-Жомарт Токаев, напусна ръководещата партия " Аманат " във вторник и съобщи председателството на собствен съдружник,съобщава Агенция Ройтерс. Това е част от проекта му да направи политическия пейзаж на богатата на нефт централноазиатска страна по-конкурентоспособен.

" Аманат ", известна по-рано като Нур Отан, господства в Народното събрание и локалните препоръки на някогашната руска република, само че Токаев съобщи, че желае да се появят повече политически групи и пристъпи към облекчение на условията за регистрация на нови партии.

Избран за президент през 2019 година, Токаев ускори позицията си тази година, като в профил своя предходник и някогашен настойник, Нурсултан Назарбаев. След това той разгласи проекти за необятен набор от промени, в това число на конституцията.

Делегатите на конгреса на " Аманат " във вторник гласоподаваха в поддръжка на претендента на Токаев, Ерлан Кошанов, ръководител на долната камара на Народното събрание и преди този момент шеф на кабинета на президента.

Казахстан организира избори за долната камара предходната година. Следващите не се чакат до 2026 година, само че Казахстан има история на предварителни избори и свикването на такива след конституционни и изборни промени може да помогне на Токаев да промени Народното събрание, съобщи news.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР