Президентът на Албания Байрам Бегай и азербайджанският му колега Илхам

...
Президентът на Албания Байрам Бегай и азербайджанският му колега Илхам
Коментари Харесай

Албания и Азербайджан задълбочават сътрудничеството си в редица области

Президентът на Албания Байрам Бегай и азербайджанският му сътрудник Илхам Алиев дадоха обещание да засилят съдействието сред двете страни в съществени области като енергетиката, инфраструктурата и туризма, съобщи Албанското радио и телевизия.

На взаимна конференция сред двамата президенти Бегай сподели, че Албания има намерение да се трансформира в печеливша от преноса на газ страна, а азербайджанският президент Алиев сподели, че визитата му в Тирана ще бъде още по-голям тласък за подсилване на връзките сред двете страни.

„ Това е историческо посещаване за нашето другарство, защото за първи път президент на Азербайджан посещава Тирана. Посещенията на високо равнище са явен израз на двустранната воля за по-нататъшното развиване на връзките на съдействие и другарство сред нашите две страни и нашите нации. Обсъжданията ни през днешния ден бяха съсредоточени особено върху нуждата от идентифициране на областите от общ интерес и (върху) съответните способи за задълбочаване на съдействието. Албания цели по-тясно съдействие (с Азербайджан), изключително в съществени браншове като енергетиката и инфраструктурата, туризма, селското стопанство и производството ", уточни Бегай.

По думите му енергийната и газовата инфраструктура стават все по-важни за всички страни.

" Чрез Трансадриатическия газопровод TAP (който доставя газ от Азербайджан към Югоизточна Европа) Йонийско-Адриатическия газопровод IAP свързва Албания с Черна гора, Хърватия и Босна, като трансформира страната ни в районен дистрибутор и диверсификатор на газ от геостратегическо значение на регионално и европейско равнище. Албания, като директна страна в границите на TAP, има за цел да се трансформира и в печеливша от преноса на газ страна. В рамките на съдействието с Европейски Съюз Албания и всички страни на Балканите би трябвало да основат инфраструктура за газификация и нужни мощности до 2030 година Така процесът на газификация на Албания отваря нови благоприятни условия за съдействие “, сподели Бегай.

Президентът на Албания приказва и за 30-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред двете страни, която ще се навърши през 2023 година, като оцени високо настояването на азерския си сътрудник за разкриване на посолство на страната му в Албания.

„ Това е предложение, което приветстваме и оценяваме като знак за консолидиране на връзките и (като) нужда от ускорение на темпото на съдействие като две другарски страни “, сподели Бегай.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР