През зимата сезонните плодове и зеленчуци липсват осезаемо на трапезата.

...
През зимата сезонните плодове и зеленчуци липсват осезаемо на трапезата.
Коментари Харесай

Как се правят перфектните слънчеви краставички

През зимата сезонните плодове и зеленчуци липсват осезаемо на трапезата. Затова хората са измислили разнообразни способи за консервирането им, с цел да се любуваме и през студените зимни дни на естествените блага. Туршиите, смесващи разнообразни зеленчуци, и стерилизирани зеленчуци от един тип разнообразяват и обогатяват трапезата.

Много известен артикул за дезинфекция са краставиците. Не всички сортове стават за буркани. Необходими са корнишони или млади краставици от вид Гергана. Те резервират хрупкавата си същина през цялата зима.

Съществуват разнообразни предписания за кисели краставички, а за приготвянето им при някои от тях продуктът се маринова. Независимо от рецептата сполучлива е тази дезинфекция, която резервира качествата на зеленчука и след обработката.

Ето една рецепта за слънчеви краставички, която е много остаряла и се харесва на феновете на дребните краставички.

Необходимите артикули за слънчевите краставички са свежи краставички корнишони или млади краставици Гергана, морска сол, зелено или недобре узряло грозде, листа от вишна, цветът на копъра, късчета хрян и вода.

 Слънчеви краставички Снимка: Стоянка Русенова

Краставичките се измиват и накисват в студена вода, където би трябвало да престоят към 5 часа. Премахват се връхчетата, а в случай че зеленчукът е по-голям, се реже на части, с цел да се събере в буркана.

Всяка краставичка се надупчва с дебела игла на няколко места и частите се редят в буркана в избран ред. На дъното се слагат 2-3 вишневи листа. Подреждат се краставичките по този начин, че да запълнят компактно пространството. Между тях се поставят стръкчета свеж копър, 5-6 късчета хрян, 5-6 зърна неузряло грозде. Бурканът се приключва с листа от вишна.

Най-добре се стилизират краставичките в еднолитрови буркани. За тях най-хубавото съответствие е 1 лъжица морска сол. Бурканът се налива с прясна вода до покриване на краставичките.

Бурканите се оставят на светлина, само че не директна слънчева за към 5 дни. Първите 3 дни се разклащат. Първоначално саламурата е мътна, само че след седмица се избистря. Утайката пада на дъното.

Перфектните слънчеви краставички би трябвало да бъдат запазване на непрекъсната температура, на хладно и мрачно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР