През задаващия се месец февруари се навършва една година от

...
През задаващия се месец февруари се навършва една година от
Коментари Харесай

Година след като ток уби момче на улицата: Опасно ли е да се стъпва по тротоара в София


През задаващия се месец февруари се навършва една година от нелепия случай в София, в който 16-годишно момче почина при токов удар от шахта на бул. " Иван Гешов ". Случаят потресе обществото, а отговорността остана размита. Година по-късно към момента се питаме в действителност ли е безвредно да се стъпва по софийските тротоари, а обяснението с мократа обувка на момчето наподобява все по този начин несериозно.

 Момче умря след токов удар от шахта в София Виж още

Инцидентът насочи вниманието към това, че в досегашната разпоредба за преместваемите обекти е цялостно с недостатъци. Проектът за новата разпоредба обаче към този момент е реалност. В нея има " драконовски ограничения за контрола и снабдяването с ел. сила на преместваемите обекти ", споделя пред Dir.bg ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Какво е новото в тази разпоредба? Какво я прави по-добра от предходната? И най-много, в случай че беше в действие през предишния февруари, щяхме ли да избегнем гибелта на едно 16-годишно дете? Попитахме Георги Георгиев, ръководител на СОС:

Кои са подобренията в бъдещата разпоредба, които съгласно Вас ще предотвратят произшествия като този с момчето от предишния февруари?

След като поех управлението на СОС през есента на предходната година, сложих работата за смяна на разпоредбите за преместваемите обекти като водещ приоритет. Готови сме с новите текстове, а в работата взеха присъединяване съветници от всички политически групи и екипа ми. В над 70 страници документ разписваме драконовски ограничения за надзор и снабдяването с ел. сила на преместваемите обекти, вкарваме по-лесен ред за премахването и за контрола върху мобилните уреди - това са количките за царевички, дюнери, сладоледи и така нататък Разписали сме ясна отговорност на всеки по веригата, тъй че да няма прекачване на топката от едни на други. Предварително проведох срещи и съвещания с всички, които ползват наредбата - районните кметове, Столичния инспекторат, направлението по архитектура и градоустройство, бизнеса, както и всички институции, които имат отношение по тематиката. Първо изследвахме доста деликатно какви са пробойните в настоящите правила, какви са правосъдните решения по делата за унищожаване на обектите, тъй като се водят доста такива каузи и те бавят процедурите с години. Не сме писали самоцелно разпоредбите, а държим сметка за изключителното им значение за подреждането на града.

Предлагаме извънредно огромна промяна, с която да затегнем контрола, да въведем ясни правила и стандарти, с цел да почистим градската среда и да подсигуряваме сигурността на жителите. Какво на процедура имам поради - вкарваме наложително условие авансово да се показват планове за краткотрайните връзки за ток, вода и други, които да дават отговор на всички правила за сигурност. Едва по-късно се построяват връзките, само че до момента в който не се вкара той в употреба след инспекция от общината, съответните разпределителни сдружения нямат право да го доставят с ел. сила и други! Прекратяваме допустимото до момента краткотрайно зареждане - в случай че не е потвърдено легален обектът, няма да работи въобще.

На последващо място - познатите на всички ни колички за пуканки, сладолед, хладилните витрини и други, които са " мобилни уреди и детайли " по закон, отсега нататък не могат да се зареждат с електрическа сила по положени от притежателите им кабели из парковете. Те би трябвало или да употребяват самостоятелно зареждане - батерия, газ, слънчеви панели, или ел. сила, само че доставена по построени от общината трасета - сигурни и безвредни, отговарящи на всички стандарти. Извън тези случаи не позволяваме изключения.

А предвиждате ли облекчения за тези, които съблюдават разпоредбите?

Нека жителите не остават с усещането, че вкарваме единствено рестрикции - желая да отбележа, че понижаваме бумащината и улесняваме тези търговци, които съблюдават разпоредбите. Доколкото обектите имат позволения за слагане за период от 5 години, за подновяването им не би трябвало да показват целия пакет документи, а единствено декларация, че не са настъпили промени в събитията. Освен това, връщаме в необятния център щендерите за цветя и плодове и зеленчуци пред магазините - това е искане на бизнеса, което се поддържа и от жителите, и го приехме с изискването, че ще има утвърдени от общината мостри на тези стелажи, с цел да сме сигурни в естетическите им качества, както и се подсигурява най-малко 2.2 метра свободна зона пред тях - т.е., да не пречат на пешеходците. Грилове, хладилни витрини и фризери обаче са неразрешени в тази зона от центъра на града, тя обгръща територията сред " Руски монумент ", " Македония ", " Васил Левски " и " Дондуков ".

 Убитото от токов удар момче в София е било с татко си Виж още

Друг значим акцент в наредбата е, че задължаваме стопаните на преместваеми обекти да почистват повърхност в радиус от 2 метра от обекта. Считаме, че е обикновено те да поемат това обвързване, тъй като постоянно замърсяването е резултат от работата точно на техния обект.

Предвидено ли е в плана, в случай че даден обект е в нарушаване, от времето на установяването до самото му унищожаване, той да бъде безвреден за жителите?

Да, изрично. При неправда, неотложно се приключват доставките на ток, газ, вода и други до избрания за унищожаване обект. Ако това не се случи, санкцията е 50 000 лв..

Въвеждаме и механизми за по-бързо унищожаване на противозаконните обекти - павилионите и мобилните уреди. В момента премахването на една количка за сладолед в парка е надали не приравнено на премахването на противозаконна къща. Затова при определяне на нарушаването, ще се реалокира незабавно за сметка на нарушителя от общината. Тези мобилни уреди могат да бъдат в парковете и на улиците единствено от 8 до 21 ч., не може да нощуват и зимуват на тези обществени площи като на паркинг.

Очакваме опозиция от стопаните, които са недобросъвестни, само че и поддръжка от тези, които работят по разпоредбите. В последна сметка градското пространство е на всички. За мен гаранциите за живота и здравето на жителите е приоритет и взаимни отстъпки не може да има.

Главният проектант на София споделя, че се залага на ясна отговорност и повече надзор? Може ли да уточните в какво се показва контролът и отговорността? Не е загадка, че у нас казусът е точно в последващия надзор.

Точно по този начин, постоянно имаме добре написани на хартия правила, които не се съблюдават. Затова отсега нататък задължаваме районните кметове един път в месеца да вършат цялостна инспекция на преместваемите обекти в техния регион. Целта е да сме сигурни, че общинските чиновници по контрола на тази активност вместо да си стоят по кабинетите, са на терен и си правят работата. Който не ревизира, ще носи дисциплинарна и наказателна отговорност като длъжностно лице.

За мобилните уреди към този момент ще пожелаваме доказателства за тяхната сигурност - не желаеме колички-самоделки в парковете, а единствено такива с документи за техническата им редовност. Въвели сме правила и за сдруженията снабдители на ток, вода и газ.

 Снимка: Булфото

В този смисъл, очаквате ли да се стигне до оптимални санкции, или по-скоро очакванията са, че по-добрата наредба ще направи действието на противозаконни преместваеми обекти невероятно?

Вярвам, че с измененията, които направихме в нормативната уредба, на практика няма да има противозаконни обекти или най-малко мощно ще ги ограничим. В науката за наказателното право като студенти в Юридическия факултет на СУ изучавахме превантивната функционалност на наказването - то възпира евентуалните извършители, когато е задоволително съществено по отношение на нарушаването. Заложили сме оптимално допустимите, тъй като обектите са доста и възпиращия резултат върху търговците може да е друг за всеки от тях - по тази причина санкциите би трябвало да подхождат на нарушаването и когато то е съществено - да се постановат в оптимален размер. Ползването на преместваем обект в нарушаване се глоби от 10 000 до 50 000 лв., а на мобилно оборудване - от 1 000 до 5 000 лв.. За обезпечаване на електрическа сила или други сходни се глобява наред с нарушителя - ползвател на обекта и съответния снабдител с закрепена санкция в оптимален размер - 50 000 лв..

Да си представим хипотезата, че тази разпоредба е била в действие през февруари предходната година. Можеше ли в този случай да се избегне нелепият случай с момчето? И в случай че не, кой щеше да е отговорен?

Инцидентът насочи вниманието ни към това, че в досегашната разпоредба има много недостатъци, които, както към този момент загатнах, дружно с необятен кръг от специалисти успяхме да почистим. Промяната в Закона за устройство на територията от пролетта на предходната година също оказа помощ в тази посока. Вярвам, че с ясно написаните правила и това кой каква отговорност носи по цяла верига, ще предотвратим сходни тежки произшествия, както и некрасивите гледки от вида на висящи кабели.

Заедно можем да се погрижим за бъдещето и считам, че точно с тази промяна го вършим по добър метод.

Влизането в действие на наредбата се обвързва с бюджета. Какъв е оптимистичният вид тя да проработи?

Предстои този правилник да бъде разискван още веднъж със засегнатите страни. Очакваме още оферти, които деликатно ще обсъдим. Готови сме да чуем всички и да приемем всяка добра концепция. След това, евентуално в края на март, ще приемем измененията и напролет ще са в действие. Няма връзка сред приемането на бюджета и на наредбата.

 Снимка: Булфото

По отношение на бюджета - ясни ли са към този момент целите за 2022-а, които ще реализирате през най-важния финансов документ?

Предстои разискването и приемането на бюджета на Столична община, който в действителност е най-важният документ, тъй като чрез него с цифри обличаме визията си за развиването на града. Тази година, обаче, с изключение на наследената от предходната година Ковид рецесия, имаме още провокации - енергийната рецесия и настъпващата инфлация. Те се усетиха най-бързо в градския превоз, който е подложен на мощен напън. Миналата година Столична община обезпечи от личния си бюджет над 170 млн. лева, с цел да подсигуряваме придвижването на градския превоз. Сега с енергийната рецесия нуждата от дофинансиране остава и анализите сочат, че са нужни 178 млн. лева обезщетения от страната, като ние ще запазим поддръжката от бюджета на София. Без поддръжката на страната никоя община с градски превоз не може да се оправи - с тройно по-високи сметки за ток и природен газ и 1/3 намалели пасажери. Затова и в множеството европейски страни държавните управления отпускат специфични обезщетения, с цел да обезпечат публичния превоз, тъй като той е ключът към живота в градовете. В Обединеното кралство държавното управление отпусна на Лондон помощ за превоза от 4 милиарда английски лири - и там кметът е от една партия, а държавното управление - от друга. Но очевидно си дават сметка, че градският превоз се употребява от всички жители и те не трябва да бъдат наказвани.

Въпреки това ще продължим да следваме целите си за развиване на кварталите, строителство и ремонт на детски градини и образователни заведения, възобновяване на транспортната инфраструктура, вложения в междублокови пространства и създаване на паркинги. Ето и съответен образец, на съвещанието на локалния парламент взехме решение за разпределяне на близо 3 млн. лева за ремонт на детски градини, ясли и учебни заведения в 15 региона на София. На всяка сесия одобряваме и най-малко по две решения за строителство на детски градини по признатата стратегия на кмета за справяне с казуса. Без помощ от страната за високите цени на тока и природния газ, общината ще е принудена да понижи в пъти вложенията си в града, с цел да заплаща растящите сметки за прехрана на превоза, детските градини и така нататък

Беше прегледано Вашето предложение за ограничение потреблението на пиротехнически произведения в София. Доволен ли сте от поддръжката от партиите в Общинския съвет и смятате ли, че в действителност ще е работещ механизъм?

Да, признателен съм на сътрудниците за поддръжката на всички политически сили, показани в Столичния общински съвет, които застанаха зад тази идея. Накратко, това предложение планува да се вкара напълно нов метод при потреблението на пиротехнически произведения в София.

Фойерверки, пиратки, бомбички и всевъзможни пиротехнически средства от категория F2 и F3 ще могат да се употребяват единствено на Нова година до 2.00 часа на 1-и януари, а през годината - единствено след позволение от районния кмет по авансово подадена поръчка в районната община. Употребата на пиротехнически произведения е главен източник на стрес при бебетата, дребните деца въобще, в частност за децата от аутистичния набор, както и за домашни любимци и диви животни.

При нас постъпиха доста недоволства от жители, също така организирахме поредност от срещи с представители на разнообразни организации, занимаващи се с деца със специфични просветителни потребности, които в София са близо 5 000, психолози, организации за отбрана на животните и всички заинтригувани страни. Идеята е 10 дни преди събитието (семейното празненство или друго) да се подава заявление по пример, където се изписва по кое време, къде и какво пиротехническо средство ще се употребява. След това се произнася районният кмет и преценя дали да даде позволение за приложимост.

Наредбата не разрешава изрично използването на пиротехника в междублоковите пространства, което е и най-важното ограничаване според мен, както и към лечебни заведения, учебни заведения, детски градини и църкви. Не сме си измислили сами тези ограничавания - проучихме европейските страни и ползвахме позитивния опит на Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения. Глобите за нарушителите ще са от 500 до 2 000 лв. за физически лица, а за юридически лица - от 3 000 до 10 000 лв.. И не се колебая, че ще проработи, тъй като за спазването разпоредбите ще наблюдават както Министерство на вътрешните работи, Столичният инспекторат, районните администрации, по този начин и ние, жителите. Вярвам, че въвеждането на ред и при потреблението на пиротехника е крачка към реализиране на по-голямата ни цел - повече съпричастност и дейна гражданска позиция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР