През юни наблюдаващите небето имаха удоволствието да видят как всичките

...
През юни наблюдаващите небето имаха удоволствието да видят как всичките
Коментари Харесай

Наблюдаваме парад на планетите, какъвто не сме виждали от 18 г.

През юни наблюдаващите небето имаха удоволствието да видят по какъв начин всичките пет планети, забележими с невъоръжено око - Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн, се подреждат в небето. Този уикенд към тях ще се причисли и сърпът на Луната, заяви уеб сайтът Science Alert.

Впечатляващо е, че сега планетите се появяват по реда на тяхното разстояние от Слънцето, от ляво на дясно. Това значи, че започваме с Меркурий (средно на 58 милиона километра от Слънцето) и приключваме със Сатурн (средно на 1,4 милиарда километра от Слънцето).

През уикенда намаляващата Луна би трябвало да се появи сред Венера и Марс.

Меркурий ще се вижда ясно и на 27 юни, а експертите дават обещание, че тогава планетарното шоу ще може да се следи към час.

Този тип нареждане на планетите,- известно като съвпад, не се е случвало от декември 2004 година и няма да се повтори до 2040 година

Шоуто ще може да се следи към източния небосвод тъкмо преди Слънцето да изгрее и да закрие гледката. Жителите на Северното полукълбо би трябвало да гледат на изток и на юг, а тези на Южното полукълбо - на изток и на север.

А най-хубавото от всичко е, планетите ще може да се видят даже с просто око. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР