През юни 2019 броят на българите и румънците, получили разрешителни

...
През юни 2019 броят на българите и румънците, получили разрешителни
Коментари Харесай

Дойче веле: Швейцария се пълни с българи и румънци

През юни 2019 броят на българите и румънците, получили разрешителни за престой и право на работа в Швейцария, е повишен фрапантно. От началото на месеца тази година жителите на България и Румъния имат цялостна независимост на напредване и право на работа в Швейцария. И, както наподобява, значително хора от двете страни са се възползвали от това: от 1 юни насам Швейцария записва засилен приток на български и румънски жители. Само през предишния месец страната е издала 1136 петгодишни разрешителни за престояване на българи и румънци - а това е доста повече, в сравнение с за 12-те месеца преди отпадането на рестриктивните мерки. Според  официалната статистика до края на май 2019 година са били издавани приблизително по 83 разрешителни на месец.

Властите допускат, че става въпрос за еднократно нарастване, а не за трайна наклонност. Те си изясняват растежа с натрупването на доста молби, които през последните две години не са могли да бъдат обработени - през 2017 и 2018 квотите от по 1000 разрешителни на година са се изчерпвали прекомерно бързо. Лукас Ридер, представител на швейцарската Служба за чужденците, изяснява това с „ резултата на наваксването “. Той обаче не се ангажира с прогноза, защото имиграцията зависи от доста фактори. От Държавния секретариат за стопанската система (Seco) също считат, че растежът на издадените разрешителни за българи и румънци от месец юни е еднократно събитие. Ръководителят на Дирекцията по труда към Seco Борис Цюрхер прецизира, че петгодишните разрешителни за престояване се издават единствено на лица, които имат безсрочни трудови контракти или разполагат с задоволително средства, с цел да се устоят сами.

Преди три години - на 1 юни 2016 - Швейцария отстрани рестриктивните мерки за жителите на България и Румъния за 1 година. Тогава броят на имигрантите от двете балкански страни набъбна доста. Затова държавното управление задейства един тип защитна уговорка за да ограничи притока. От 1 юни 2019 рестриктивните мерки за жителите на двете балкански страни отпаднаха дефинитивно. Сега доста от тях си намират работа в браншове и специалности, в които има релативно огромно търсене на работна ръка. Според формалната статистика най-вече българи и румънци работят в много необятно дефинираната категория „ Планиране, консултантски услуги, информатика “. Не са обаче малко и тези, които работят в строителството, хотелиерството и ресторантьорството, търговията на дребно и селското стопанство.

Големият брой имигранти от България и Румъния влиза в несъгласие с общата наклонност: като цяло се усеща спад на заселващите се в Швейцария. През месец юни 2019 общият брой на новопристигналите чужденци в страната е бил с 3,2% по-нисък, в сравнение с през юни 2018. По данни от 2017 година в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и към 8100 българи, като през 2016 миграцията от двете страни е повишена двойно спрямо 2015. Страната има население от към 8,5 милиона души, като една четвърт от тях не имат швейцарски паспорт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР