През юни 2018 г. общият показател на бизнес климата намалява

...
През юни 2018 г. общият показател на бизнес климата намалява
Коментари Харесай

Общият показател на бизнес климата намалява с 0.9%



През юни 2018 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 0.9% спрямо предходния месец вследствие на по-неблагоприятния бизнес климат в строителството и бранша на услугите, оповестява Национален статистически институт.

Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " нараства с 1.5 пункта , което се дължи на оптимистичните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По тяхно мнение актуалната индустриална интензивност се усъвършенства, като и прогнозите им за идващите три месеца се резервират удобни.

Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ остават най-сериозните проблеми за развиването на бизнеса, посочени надлежно от 36.8 и 32.5% от предприятията. По отношение на продажните цени в индустрията мениджърите плануват те да запазят своето ниво през идващите три месеца .

През юни съставният индикатор " бизнес климат в строителството " се намалява с 3.4 пункта вследствие на по-резервираните упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им по отношение на строителната интензивност през идващите три месеца са по-неблагоприятни.

През последния месец анкетата записва усилване на отрицателното влияние на фактора " дефицит на работна мощ ", който измества на второ и трето място усложненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора. Относно продажните цени в строителството упованията на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца .

Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " се усилва с 0.8 пункта , което се дължи на леко усъвършенстваните оценки на търговците на дребно за актуалното бизнес положение на предприятията. Очакванията им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца обаче са по-резервирани.

Най-сериозният проблем, объркващ активността на предприятията, остава конкуренцията в сектора, следван от незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда. По отношение на продажните цени търговците чакат известно покачване през идващите три месеца .

През юни съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " спада с 4.5 пункта основно заради по-неблагоприятните оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията. Относно търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като леко понижена, до момента в който упованията за идващите три месеца се усъвършенстват.

Конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда не престават да са факторите, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса. Преобладаващите упования на мениджърите за продажните цени в бранша са те да останат без смяна през идващите три месеца .

 Снимка 365643
Източник:

През интервала 2014 - 2016 година 27.2% от предприятията реализират иновационна активност . От всички предприятия 19.8% осъществят софтуерни нововъведения (продуктови, процесови, незавършена или прекратена иновационна дейност), а 17.3% внедряват нетехнологични нововъведения (организационни и маркетингови иновации).

През следения интервал 19.8% oт всички предприятия показват като главен техен пазар страни - членки на Европейския съюз , и асоциирани страни и спрямо предходното проучване на нововъведенията (2012 - 2014 г.) повишаването е с 1.3 пункта. При новаторските предприятия този дял е 22.9%, а при неиновативните - 18.7%.

През интервала 2014 - 2016 година иновационната интензивност се усилва с 1.1 пункта спрямо предходното проучване. Ръст се следи при всички типове нововъведения - продуктови, процесови, организационни и маркетингови - надлежно с 1.9, 2.7, 2.1 и 0.3 пункта.

 Снимка 365639
Източник:

През интервала 2014 - 2016 година 12.8% от предприятията осъществят нови или доста усъвършенствани артикули или услуги (продуктови иновации) и техният оборот образува 24.4% от общия оборот за 2016 година. 65.2% от предприятията с продуктови нововъведения осъществят иновационен артикул, който е нов за техния пазар, а 81.6% осъществят артикули или услуги, които са нови единствено за тяхното дружество.

6% от оборота в промишлеността и услугите през 2016 година се дължи на нови за предприятието или нови за пазара артикул и. 2.7% от оборота на предприятията през 2016 година е вследствие на нови освен за предприятието, а и за пазара продуктови нововъведения, до момента в който 3.3% от оборота е вследствие на нови единствено за предприятието артикули.

През следения интервал 11.9% от предприятията внедряват нови или доста усъвършенствани процеси (процесови иновации) в тяхното дружество. 8.1% вкарват нови или доста усъвършенствани индустриални способи, 6.4% от предприятията внедряват нови или доста усъвършенствани спомагателни действия и 3.4% - нови или доста усъвършенствани способи за доставяне, доставка и разпространяване на суровините, стоките и услугите.

 Снимка 365640
Източник:

12.9% от предприятията ползват нови способи за организация на бизнес практиките, на работното място и на взаимоотношенията с други предприятия и организации, които преди този момент не са били употребявани (организационни иновации). Най-често посочваните типове организационни нововъведения са използването на нови бизнес практики за образуване на работния развой (9.5%) и въвеждането на нови способи на организация на работата, свързани с разпределение на отговорностите и вземането на решения (8.9%).

През отчетния интервал 12% от предприятията вкарват нови маркетингови концепции и тактики (маркетингови иновации). Най-голям е делът на предприятията (8.4%), прилагащи нови способи за реклама или техники за промоция на продукта, следвани от предприятията, които употребяват нови способи за ценообразуване на стоките и услугите (5.9%).

Иновационната интензивност през интервала 2014 - 2016 година е по-висока при предприятията, занимаващи се с промишленост (31.6%), в сравнение с при тези, предоставящи услуги (22.1%). Най-голям е делът на иноваторите в групата на огромните предприятия (250 и повече наети лица) - 81.9%. Оборотът на новаторските предприятия съставлява 59.8% от оборота на всички предприятия. Делът на наетите лица в новаторските предприятия възлиза на 59.0% от наетите във всички предприятия.

 Снимка 365641
Източник:

При 29.6% от всички предприятия през 2016 година над една четвърт от наетите лица са с висше обучение . При новаторските предприятия тази стойност е 41.8%, а при неиновативните - 25.1%.

Икономическата активност в промишлеността, която има най-голям дял новаторски предприятия, е " Добив на железни руди " (62.5%). В бранша на услугите преди всичко е " Научноизследователската и развойна активност (НИРД) ", в която всички предприятия са новаторски, защото НИРД е тип иновационна активност.

От предприятията с софтуерни нововъведения 20.9% реализират иновационно съдействие с други предприятия , научни организации и други сътрудници, като за огромните предприятия (250 и повече наети лица) този дял е 35.8%.

Публично финансиране в поддръжка на своята иновационна активност получават 35.2% от всички софтуерни иноватори през интервала 2014 - 2016 година.

 Снимка 365642
Източник:

Общият показател на цените на производител през май 2018 година нараства с 1.4% по отношение на предходния месец . По-високи цени са регистрирани в добивната индустрия - с 2.7%, и в преработващата индустрия - с 1.8%, а намаляване е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%.

По-съществено повишаване на цените в преработващата индустрия се следи при производството на съществени метали - с 5.6%, и при производството на тютюневи произведения - с 1.0%, а понижение е регистрирано при производството, некласифицирано другаде - с 0.2%.

Общият показател на цените на производител през май 2018 година нараства с 5.7% в съпоставяне със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.9%, в преработващата индустрия - с 4.9%, и в добивната индустрия - с 4.4%.

В преработващата индустрия по-съществен растеж на цените се следи при: производството на съществени метали - с 11.7%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 6.7%, и производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 5.1%. По-ниски цени са регистрирани при производството на транспортни средства, без коли - с 1.0%, както и при производството на химични артикули и печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.8%.

 Снимка 365637
Източник:

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2018 година се повишава с 0.5% по отношение на предходния месец. Ръст на цените е регистриран в добивната индустрия - с 2.8%, и в преработващата индустрия - с 0.6%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ не е регистрирана смяна.

В преработващата индустрия по-високи цени по отношение на предходния месец се следят при производството на съществени метали - с 1.4%, и при производството на тютюневи произведения - с 1.0%. Намаление е регистрирано при: производството на транспортни средства, без коли, производството на произведения от каучук и пластмаси, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон, производството на химични артикули и производството на питиета - по 0.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2018 година нараства с 4.8% в съпоставяне със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.9%, в добивната индустрия - с 4.8%, и в преработващата индустрия - с 2.4%.

През май 2018 година по-високи цени в преработващата индустрия по отношение на май 2017 година са регистрирани при производството на съществени метали - с 5.5%, и при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 4.9%. Намаление на цените се следи при производството на произведения от каучук и пластмаси - с 1.2%, и при производството, некласифицирано другаде - с 0.4%.

 Снимка 365638
Източник:

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през май 2018 година се повишава с 2.7% спрямо предходния месец.

В преработващата индустрия е регистрирано покачване на цените с 2.9%. По-съществен растеж е регистриран при: производството на съществени метали - с 6.4%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели и производството на тютюневи произведения - по 1.3%, а понижение на цените се следи при производството, некласифицирано другаде - с 0.3%.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през май 2018 година нараства със 7.1% в съпоставяне със същия месец на 2017 година.

В преработващата индустрия цените се повишават със 7.2%. По-високи цени са регистрирани при: производството на съществени метали - с 13.0%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 9.3%, и производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - със 7.2%. Спад на цените се следи при производството на тютюневи произведения - с 2.7%, и при производството на химични артикули - с 2.3%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР