През юли, след края на облекченията по отношение на гербовия

...
През юли, след края на облекченията по отношение на гербовия
Коментари Харесай

Цените се укротяват

През юли, след края на облекченията във връзка с гербовия налог, темповете на повишаване на жилищата във Англия се забавиха. През юни повишаването е в границите на 13.4% на годишна база, сочат данните на Nationwide. Това е 17-годишен пик. През юли повишаването също е двуцифрено, само че по-малко – 10.5% на годишна база. На месечна база нарастването през юли по отношение на юни е 0.5% откакто през юни по отношение на май беше 0.7% след отчитане на инфлацията.

„ Лекото оттегляне през юли не е изненада, отчитайки забележителните облаги регистрирани през последните месеци. Действително в интервала от април до юни цените на жилищата растяха приблизително с 1.6% на месец, което близо шест пъти надвишава средномесечния приръст, регистриран през последните пет години до началото на пандемията “, споделя основният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

„ Ситуацията към гербовия налог докара до това, че броят покупко-продажби на пазара на жилища през юни доближи рекордни равнища – близо 200 000. Причината е, че купувачите бързаха да приключат покупко-продажбите си до крайния период. Това докара до двоен растеж на записаните транзакции регистрирани, в който и да е месец преди пандемията и с 8% повече по отношение на предходния пик, следен през месец май “, прибавя Гарднър.

На база данните от Агенцията по вписвания, анализатори означават че след началото на пандемията растежът на пазара е подтикнал търсенето на по-скъпи парцели. Така да вземем за пример, броят на покупко-продажбите с парцели на цена от 600 000 EUR нагоре са се нараснали с 37% за последните 12 месеца до март 2021 година по отношение на растеж от 2% при всички останали обекти. В резултат от първото тримесечие на 2020 година до първото на настоящата година покупко-продажби с парцели на стойност от 600 000 EUR нагоре са се нараснали от 12% на 18%.

Също по този начин настъпи смяна и във типа благосъстоятелност, която купувачите получават. През последните шест месеца делът на продажбите на обособени къщи и такива с две жилища в тях бележи растеж, а този на жилища в жилищни здания спада.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР