През януари тази година съдът в германския град Кобленц постанови

...
През януари тази година съдът в германския град Кобленц постанови
Коментари Харесай

Най-прозрачната война

През януари тази година съдът в немския град Кобленц постанови историческа присъда - 58-годишен сирийски полковник беше приет за отговорен и наказан до живот по обвинявания за закононарушения срещу човечеството. Анвар Раслан беше обвиняем за 58 убийства, изнасилвания и блудничество и измъчването на над 4000 души, които са били арестувани сред 2011 и 2012 година Високопоставен чиновник на службите за сигурност към режима на Асад, Раслан търси леговище в Германия. Той е арестуван през 2019 година, откакто е намерил леговище там.

Няма и три месеца след произнасянето на присъдата, в Кобленц светът стана очевидец на разкритията в украинския град Буча в дните след изтеглянето на съветската войска. Кадрите на човешките тела в цивилни облекла по улиците със завързани зад тила ръце и всеобщите гробове провокираха вълна от интернационално отвращение.

Кремъл побърза да разгласи фрагментите за " фалшив ", в който вземат участие живи хора, правещи се на трупове (по министерство на отбраната) или видеоизмама (по представителя на Путин Дмитрий Песков).

Тази линия беше раздухана и в България от близки до някогашните ръководещи и Движение за права и свободи медии като " Труд ", ПИК и " Блиц ", които са рупор на кремълската агитация още доста преди началото на войната.
Реклама
След като частната сателитна компания Maxar разгласява сателитни фотоси от улица " Яблонска " в Буча, снимани през първата половина на март 2022 година, на които се вижда, че телата са тъкмо там, където са ги снимали публицистите близо две седмици по-късно, Москва бързо не помни за тази опорна точка и я смени с други. Които също по този начин бяха бързо опровергани.

И в случай че украинските управляващи съпоставиха случилото се в Буча с геноцида в Сребреница, не би трябвало да забравяме, че сред двете събития има повече от 30 години разлика. А тя не е в интерес на военнопрестъпниците.
Универсалната пълномощия
Още в първите дни на нападението на Путин над Украйна прокурорът на Международния углавен съд разгласи, че " неотложно ще стартира " следствие на хипотетични военни закононарушения там. Това стана по искане на 39 страни, които са част от Римския статут - интернационалният контракт, с който е учредена юрисдикцията.

Паралелно няколко европейски страни оповестиха, че са почнали лични следствия за военни закононарушения в Украйна. Сред тях са Германия и Испания.
Реклама
През 2002 година Германия приема Кодекс за закононарушенията, осъществени против интернационалното право - законодателство, позволяващо на съдилищата в страната да преглеждат закононарушения против интернационалното право, осъществени в други страни, без значение дали причинителят или жертвата са немски жители. А в тази ситуация с Раслан - и очевидците. Кодексът също по този начин изключва отминалостта за тези закононарушения.

Именно около спора в Сирия немските управляващи натрупват опит с така наречен структурирани следствия. Към страната има сериозен поток от бежанци от конфликтната зона. Някои от тях са жертви, други - очевидци, а трети - причинители на закононарушения против човечеството. Създадената организация разрешава събиране, инспекция и разбор на доказателствата, а след това и покачване на обвинявания.

България е една от първите страни, които одобряват сходна универсална пълномощия в законодателството си. Няма безусловно никаква спънка пред българските управляващи да събират доказателства за протичащото се в Украйна от десетките хиляди бежанци, които са потърсили леговище в страната.
Разследване по отворени източници
Разследването по сателитните фотоси от Буча, което удостовери, че труповете по улицата на града са били там от най-малко две седмици, е дело на екипа за образни следствия на New York Times. Оттам излизат и серия знакови следствия, свързани с нападението над Капитолия през 2021 година, офанзивата с американски дрон в Кабул през 2021 година, при която починаха 10 цивилни, както и събития от спора в Сирия.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инвестиции 2 Войната в Украйна 3 Неща 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Икономика 1 Икономика 2 Политика 3 Войната в Украйна Реклама
Всички те се базират на следствие по отворени източници. Става дума за потреблението на общодостъпна информация (клипове от обществените мрежи), която се проучва с общодостъпни средства (като Гугъл maps например). Целта е напълно елементарна - да се отговори на въпросите къде, по кое време, по какъв начин и какво се е случило.
Куче стои до убития си собственик на улица в украинския град Буча Източник: Reuters
Разследването може да се роди и от систематизирането на сурови масиви от данни - общодостъпни, събрани от фенове или изтекли от някои източник. Така да вземем за пример New York Times проучва часове записи от радиокомуникации, прихванати от любителски организации по време на спора в Украйна. Сглобената картина, подкрепена също с любителски видеокадри, демонстрира тежката обстановка, в която се намират съветските военни - дефицит на бензин, неприятна съгласуваност и непрекъснати загуби.
По следите на касетъчните бомби
Буквално на четвъртия ден от началото на нашествието в Украйна проверяващата организация bellingcat разгласи, че стартира да събира информация за потреблението на касетъчни муниции. Става дума за оръжие, което има доста по-голяма зона на поразяване, защото в него се съдържат голям брой по-малки муниции, по този начин може да поразява повече цели. Но по този начин става доста огромна заплаха за цивилното население в зона на спорове. Въпреки че над 100 страни са забранили потреблението на подобен вид муниции, и Русия, и Украйна ги имат на въоръжение.

" В първите дни на спора потреблението на касетъчни муниции, наподобява, е засегнало обекти към учебни заведения и лечебни заведения ", написа bellingcat на уеб страницата си. Bellingcat съумяват да открият освен няколко случая на потребление на подобен вид муниции, само че и посоката, от която са изстреляни, т.е. сериозна индикация за това кой може да ги е изстрелял.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Доказателства в действително време
Буквално в първите часове на съветската инвазия в Украйна започнаха да се появяват стотици любителски видеа, които демонстрират детонации, десанти на военни елементи, прелитащи изтребители.

С развиването на военните дейности напълно действителните видеоклипове от зоната на спора започнаха да пълнят обществените мрежи. Става дума за десетки хиляди видеа на въздушни офанзиви, противовъздушна защита, престрелки в града, ранени и убити бойци и цивилни, унищожени здания, разграбени магазини, укриващи се, които се споделяха в обществени мрежи като Facebook или приложения за известия като Telegram и всевъзможни други канали. В Telegram да вземем за пример бяха пуснати повече от час и половина фрагменти от пощенски пункт в Беларус, откъдето съветските бойци изпращат в пратки заграбеното от Украйна. Чрез тези видеа целият свят непрекъснато следи развиването на спора.

По-важното тук е, че тези материали могат да изиграят доста по-важна роля - на евентуални доказателства в едно бъдещо следствие.

За да си визиите мащаба - през 1995 година, когато става клането в Сребреница, никой не е имал смарт телефон или достъп до интернет. През 2010 година към 30% от популацията в Сирия е употребило интернет. През 2020 година 70% от популацията в Украйна употребява интернет, а над половината има Фейсбук. И това е най-видимата война до момента.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Политика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР