През второто тримесечие икономиката на Великобритания запази слабото си темпо

...
През второто тримесечие икономиката на Великобритания запази слабото си темпо
Коментари Харесай

Слаб растеж на икономиката на Великобритания през второто тримесечие, потвърди британската статистика



През второто тримесечие стопанската система на Англия резервира слабото си движение на напредък от първите три месеца на годината, потвърждавайки по този метод миналата оценка на английската публична статистика ONS макар добра възходяща проверка на данните за бизнес вложения в страната, която обаче беше обезщетена от съществено закъснение на растежа на потребителските разноски и едва покачване в областта на услугите.

Брутният вътрешен артикул на Острова се разшири през интервала април – юни с 0,3% по отношение на първото тримесечие на година, когато английската стопанска система също набъбна с 0,3 на 100 (слаба възходяща проверка от предходна оценка за още по-анемична агресия от 0,2 на сто).

На годишна база растежът на Брутният вътрешен продукт на Англия обаче се забави внезапно до едвам 1,5% след напредък с 1,8% през първото тримесечие и предишна оценка за покачване с 1,7%, отбелязвайки най-слабото си показване от началото на 2013-а година насам.

Според ONS растежът на английската стопанска система от началото на годината се забави до едвам 0,7% от 1,8% за цялата 2016-а година, отбелязвайки по този метод най-слаб напредък през първото полугодие от същия шестмесечен интервал на 2012-а година.

Въпреки слабата обща икономическа картина в страната, ONS направи добра възходяща проверка на данните за бизнес вложения, които набъбнаха през второто тримесечие с 0,5% на тримесечна база при предишна оценка за тяхна застоялост по отношение на интервала януари - март и се покачиха на годишна база с 2,5 на 100. Данните за бизнес вложения за първото тримесечие също претърпяха солидна възходяща проверка до техен напредък с 0,8% при предходна оценка за покачване с 0,2 на 100.

Разходите на английските семейства, които образуват близо две трети от Брутният вътрешен продукт на страната, се усилиха през второто тримесечие с едвам 0,2% - малко по-добре от предишна оценка за още по-анемично тяхно покачване с 0,1%, само че след техен напредък с 0,4% през интервала януари – март. Това съставлява най-слаб напредък на потребителските разноски от края на 2014 година насам, който способства с едвам 0,1% към експанзията на английската стопанска система през второто тримесечие на годината.

Секторът на услугите обаче се разшири с 0,4% по отношение на първото тримесечие, когато означи още по-слабо покачване от 0,1 на 100, до момента в който предходна оценка на ONS регистрира по-добро негово покачване през трите месеца до края на юни с 0,5 на 100. По този метод секторът на услугите способства с едвам 0,2 пункта към английския стопански напредък през второто тримесечие.

Строителният бранш пък се сви с 0,5%, само че след предишна оценка за негов спад с 1,3% през интервала април - юни.

В същото време ONS показа добра възходяща проверка на данните за английския експорт, съгласно която експортът се е нараснал през второто тримесечие с 1,7% (при предишна оценка за покачване с едвам 0,7%), до момента в който вносът е повишен с едвам 0,2% (при предходна оценка за покачване с 0,7%). По този метод чистата търговия добави 0,4 пункта към растежа на английската стопанска система през второто тримесечие.

Британската статистика показа и данни, показващи по-голям от предстоящото недостиг по настоящата сметка от началото на годината. Дефицитът по настоящата сметка за второто тримесечие се разшири с цели 23,182 милиарда паунда, до момента в който упованията бяха за негово стесняване до 15,9 милиарда английски лири по отношение на недостиг за 22,3 милиарда паунда през първото тримесечие (солидна проверка от предишна оценка за много по-скромен недостиг от 16,9 милиарда паунда). Това значи, че негативният баланс по настоящата сметка доближи през второто тримесечие на годината 4,6% от Брутният вътрешен продукт по отношение на 4,4% през първото тримесечие.

Въпреки, че днешните смесени данни като че ли резервират възможностите за първо стягане на паричната и лихвена политика на Английската централна банка в околните месеци, английската лира реагира отрицателно най-много на много по-големия от предстоящото недостиг по настоящата сметка.

Паундът се намалява в границите на деня с 0,4% към 1,3353 щатски $, отправяйки нов взор към неговото вчерашно двуседмично дъно към 1,3343 равнището, като в това време еврото нараства с 0,7% назад към неговия връх от началото на актуалната седмица към 0,8837 английски лири.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР