През втория ден от най-големия рекламен фестивал в страната ФАРА

...
През втория ден от най-големия рекламен фестивал в страната ФАРА
Коментари Харесай

ФАРА ден втори: Нещо ново и много от старото

През втория ден от най-големия рекламен фестивал в страната ФАРА доминираха полемиките за проблемите на информационната промишленост в страната. В унисон с тазгодишното мото на събитието " Гилдия " в два панела от програмата организации и рекламодатели имаха за цел да отговорят на въпроса дали са задоволително обединени, с цел да могат дружно да се оправят с провокациите пред бизнеса. До консенсус по този начин и не се стигна. Това, което за следващ път излезе на повърхността обаче бяха общите проблеми, добре познати и от предходни издания на ФАРА. Сред тях са дефицитът на фрагменти в промишлеността, нелоялни практики при провеждането на състезания за избор на организации, ниското възнаграждение за креативния артикул и връзката сред клиенти и организации.

Всяка година ФАРА обичайно е мястото, където в границите на няколко дни се повдигат тематики за развиването на информационния отрасъл. И до момента в който нормално това се случва в неофициални диалози сред гостите или по време на сесията за въпроси и отговори в края на всяко издание, този път уредниците от Българската асоциация на информационните организации (БАКА) бяха обособили два панела, в които тематиките да се издигнат обществено. И значително дотук се изчерпваха нововъведенията.

В полемиките, извършени като изявленията на сцена, се включиха добре познати експерти на пазара, представители на мениджмънта от страна и на организации, и на рекламодатели. В публиката остана другата част от гилдията, измежду които и по-младите експерти, за които ръководителят на БАКА Ненад Лозович заключи, че рекламният отрасъл е " Гилдия, само че с проблеми ". Както всяка друга промишленост. Дългогодишното изтъкване на значително идентични провокации пред информационния бизнес е едно положително, само че повтарящо се начало. Следващата стъпка са решенията, които следва да се разберем дали ще се подхващат.
Двете страни на сектора
В първата полемика по тематиката бяха показани гледните точки както на информационните организации, по този начин и на рекламодателите за компликациите, с които се сблъскват вследствие на дигитализацията и пандемията. " Преди можехме да планираме дълготрайно и знаехме какви акции предстоят, с цел да предвидим запас. Това се промени още преди пандемията поради дигитализацията, а по-късно всичко стана още по-непредсказуемо ", разяснява Гергана Иванова от The Smarts. Променливата конюнктура е предизвикателство и за рекламодателите, като маркетинг директорката на " Кауфланд България " Катерина Ушева съобщи: " През последните години потребителско държание е доста неравномерно, което прави планирането доста мъчно ".
Реклама
В полемиката за следващ път се повдигна и въпросът за връзките сред организация и клиент, които търсят консултиране и проактивност от страна на своите сътрудници. " Има потребност от експерти в региона на стратегическото плaниране. Много малко организации имат сходни позиции ", сподели Полина Видас, управител " Маркетинг и връзки " в Mastercard. Агенциите от своя страна се сплотиха към мнението, че това е спомагателен разход за фирмите им, който би трябвало да бъде гарантиран. " Стойността на нашия труд като организации би трябвало да бъде оценен, а не да се слага под въпрос дали може да предоставим същия артикул на по-ниска цена ", добави Емилия Стефанова, ръководещ шеф на All Channels Advertising.

Разговорът носеше самобитно възприятие на déja-vu за постоянните гости на ФАРА. Иво Алтънов, ръководещ шеф на Noble Graphics разяснява, че партньорството сред организациите и клиентите би трябвало да прилича дълготрайна връзка. " Трябва да си казвате и хубавите, и неприятните неща и да има връзка на всички равнища - от търговците, маркетинг мениджърите до хората, които вземат решенията ".
От гилдията за гилдията Автор: ФАРА
Втората полемика се организира с присъединяване на 10 дългогодишни и добре познати експерти, които имаха за цел да отговорят на въпроса какво е рекламна колегия. Всички се сплотиха към мнението, че има първи проблясъци на професионално обединяване, които обаче към момента не са довели до действителен резултат. Творческият шеф на Noble Graphics Марсел Леви разяснява от сцената: " Ние сме колегия от години, тъй като сме хора с общ поминък и общ интерес. Не би трябвало да правиш на другия това, което не искаш да вършат на теб ".
Реклама
Също красноречиво Йордан Жечев, районен креативен шеф на guts&brainsDDB, съобщи: " Ние сме тръгнали да ставаме колегия, щем не щем. Ако не сме били, то е, тъй като сме били дребни. Днес към този момент има хора, които са работили това 30 години в нашия отрасъл. Те са доайени в тази област, а когато има доайени, има и колегия ". Мнение на другия завършек на спектъра показаха Константин Трендафилов, съсобственик на Human и Ангел Искрев, съсобственик на proof., които останаха по-скептични към концепцията за сплотено рекламно общество. " Идеята е да стартираме да споделяме. Сега не знам дали може да се определим като колегия ", стартира диалога Трендафилов, а Искрев добави: " Ако можем да си кажем кое в работата на другия може да бъде по-добре направено, право в очите, това ще ни направи колегия. Сега не знам дали сме такава ".

В процеса на полемиката бяха наранени и тематики по тази причина къде се намира българската рекламна промишленост по отношение на другите пазари, за какво не могат да бъдат арестувани младите фрагменти в нея и с какво другите сектори ги притеглят повече. Панелистите засегнаха въпроса с ценообразуването на креативния труд, подбиването на цените сред съперниците и работата с фрийлансъри. Често се чуваха отзиви, че липсва връзка сред хората в сектора, което пречи и за развиването на промишлеността. Дискусията приключи с положителни пожелания това да се промени. Отново.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР