През третото тримесечие на 2022 г. активността на пазара на

...
През третото тримесечие на 2022 г. активността на пазара на
Коментари Харесай

Кои са най-търсените квартали за покупка на имот в София

През третото тримесечие на 2022 година интензивността на пазара на недвижими парцели у нас стартира да понижава с леки темпове. До края на годината упованията са цените на жилищата да понижат  темпа на напредък, само че вероятността да има спадове е незначителна, защото има дефицит на предложение, изключително в столицата.

От решаващо значение за пазара е страната да се оправи с настъпващите все по-бързо енергийна и газова рецесии, както и със сериозната инфлация, демонстрира разбор на ARCO REAL ESTATE. Въпреки това предвижданията на специалистите са, че броят на покупко-продажбите от второто тримесечие ще се резервира или ще бъде с незабележителни спадове.

За момента спадове са регистрирани на доста малко места – Плевен (спад от 2%), Стара Загора (спад от 1%). Във Варна се регистрира растеж в броя на покупко-продажбите с 20% за първата половина на годината по отношение на същия интервал на миналата, която беше най-силната за последните 12 години. В София растежът е по-малък, само че все пак към момента е 4%.

Според специалистите в сектора съществено терзание би било в случай че растежът на цените на жилищата стартира да надвишава този на приходите на хората, което би направило пазара на недвижими парцели недосегаем за огромна част от популацията на страната. По данни на Национален статистически институт за първото тримесечие на 2022г. цените на жилищата са нарастнали с към 8%, което към момента не господства над повишението на приходите в България.

Според данни на една от огромните банки в страната междинната стойност на теглените заеми за покупката на жилище непрекъснато пораства през последните години. През 2020 година междинната стойност на заема е 108 000 лева, през 2021 година е 124 000 лева, а през актуалната доближава 150 000 лева, като за столицата междинният размер на ипотечния заем е 214 000 лева

В кратковременен проект се чака пазарът на недвижими парцели в страната да остане постоянен.

По предварителни данни през юни 2022 година показателят на продукцията в бранш „ Строителство “, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1.4% под нивото от предходния месец. През юни 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година календарно изгладеният показател на строителната продукция понижава с 0.5%.

Индексът на продукцията в бранш „ Строителство “ се намалява с 0,5% през юли 2022г. спрямо предходния месец. Намаление е регистрирано както при гражданското (инженерното строителство), по този начин и при сградното строителство надлежно с 0.7 и 0.4%. Спрямо юли 2021г. строителната продукция понижава с 1.1%. Намаление е записано при гражданското (инженерното) строителство – с 3.1%, до момента в който при сградното строителство се следи нарастване с 0.5%.

На пазара на жилищни парцели в София през третото тримесечие на 2022 година се отбелязва спад при броя на покупко-продажбите с парцели, регистрирани в Агенция по вписванията по отношение на второто тримесечие на 2022 година
 istock istock
В София са вписани 7402 покупко-продажби, което е с 32% по-малко от вписаните през вторите три месеца на годината. В Бургас са вписани 2164 покупко-продажби по отношение на 2259, а във Варна 3921 по отношение на 4328. Спад се следи и в Пловдив, където са вписани 4200 покупко-продажби за разлика от предишното тримесечие, когато са вписани 5079 покупко-продажби. Общият брой на вписаните покупко-продажби с парцели за цялата страна през третото тримесечие на 2022 година е 62 459 или спад от 7% за същия интервал на предходната година.

Докога ще порастват цените на парцелите

По предварителни данни на Национален статистически институт към месец август 2022 година въведените в употреба новопостроени жилищни здания общо за страната са 1128. За София (столица) са 165, за Пловдив – 163, Варна – 125 и Бургас – 138. Въведените в употреба новопостроени жилища общо за страната са3826, като в София (столица) броя е 1026, в Пловдив са 533, Варна – 530, а Бургас – 472.

Търсене

Според данни на компанията през третото тримесечие на годината по традиция най-търсени са тристайните и двустайните жилища, като напълно лек превес вземат вторите. Сделките за двустайни жилища в София се движат в необятен диапазон и могат да се  осъществят на равнища от 87 000 до 170 000 евро, като цената може да варира според от местоположението и положението, в което се намира парцелът. Сделките с тристайни жилища също са в доста необятен диапазон и могат да започват на равнища от 120 000 до 380 000 евро, а в елементи на столицата, като съвършен център, могат да доближат и до 500 – 550 000 евро, като още веднъж факторите, които въздействат, са положението на парцела, регионът, в който се намира и така нататък

Към парцелите могат да се оферират гаражи или паркоместа, които в допълнение оскъпяват крайната цена на договорката. Най-активно е търсенето на жилища в кварталите Манастирски ливади, Витоша, Младост 4, Студентски град, Малинова котловина, Кръстова вада. Интерес в търсенето се регистрира още и в регионите Бъкстон и Павлово.
 istock istock
И през третото тримесечие на годината предлагането на жилища остава лимитирано спрямо търсенето. По традиция главен дял заемат жилищата, като по данни на Агенцията най-активно се оферират тристайни жилища, следвани от двустайните.

Продължава засиленото строителство на нови здания в доста региони на столицата. Най-активно е предлагането в кварталите Малинова котловина (1500 – 2000 евро/кв.м.), Кръстова вада (1600 – 2300 евро/кв.м.), Витоша (1600 – 1880 евро/кв.м.) Тези цени могат да бъдат в доста необятен диапазон, според от това, дали парцелите са приключени или не.

Предлагане има и в някои региони на столицата, които до неотдавна не се смятаха за толкоз привлекателни, като да вземем за пример Дружба. Кварталът е с развита инфраструктура и комфортен превоз, бързо може да се стигне до центъра на града с метро. Има парк, голям брой детски площадки, учебни заведения и детски градини, които са едни от главните проблеми в разрастващите се нови квартали.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР