През това лято, когато ученици в Лаос пътуваха с високоскоростния

...
През това лято, когато ученици в Лаос пътуваха с високоскоростния
Коментари Харесай

САЩ ще копират престъплението си срещу Лаос в Украйна

През това лято, когато възпитаници в Лаос пътуваха с високоскоростния трен, те не знаеха, че при строителството на линията повече от две години са били нужни за изчистването на останали от американските бомбардировки по време на Виетнамската война касетъчни бомби.

Неотдавна Вашингтон разгласи нови военни помощи за Украйна в размер на 800 милиона $, която включва също касетъчни бомби, класифицирани като неразрешени от законодателството на Съединени американски щати, и по този метод съживи мъчителните мемоари от Виетнамската война.



Според данни от американското Министерство на защитата, по време на войната във Виетнам Съединени американски щати са осъществили 580 000 бомбардировки на територията на Лаос, по време на които са хвърлили над 2 милиона тона бомби, в това число касетъчни. Според оценки, към 80 милиона касетъчни бомби в Лаос остават невзривени, а след края на войната по-малко от 1% от тях са обезвредени, причинявайки до момента гибелта на към 20 000 цивилни жители и огромен брой ранени.

Преди една година прессекретарят на Белия дом сподели, че потреблението на касетъчни бомби може да бъде военно закононарушение. Година по-късно обаче Вашингтон прави тъкмо противоположното.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР