През тази година има леко раздвижване на пазара на земя,

...
През тази година има леко раздвижване на пазара на земя,
Коментари Харесай

Експерт: Пазарът на земя ще се раздвижи след юли 2018-а

През тази година има леко оживление на пазара на земя, само че осезаема интензивност се чака да настъпи от средата на идната година, когато има изясненост по бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз.

Това разяснява за sinor.bg ръководителят на Асоциацията на притежателите на земеделска земя Стайко Стайков във връзка трендовете, които се чакат на пазара на земя през идващите години.

В края на 2017 година специалистите предвиждат към 5-процентен растеж в покупко-продажбите със земеделска земя по отношение на предходната година. Началото на 2018 година обаче ще бъде прекомерно спокойна, защото огромните вложители ще изчакат резултатите от подготовката на бъдещото законодателство по ОСП. До средата на годината ще продължат да текат и договарянията сред държавите-членки, което ще съвпадне и Българското председателство на Съвета на Европа, уточни Стайков.

Анализирайки пазара през тази година, той отбелязва, че търсенето на огромни комасирани имоти продължава, само че липсва предложение.

Цените на окрупнени площи за овощни градини и трайни насаждения в някои райони доближават до 2 хиляди лв. за декар, само че тези предложения са за комасирана земя над 200 или 300 декара и покупко-продажби съвсем не се подписват, тъй като липсват продавачи.

Понижение има и при рентите, което е обвързвано със спада в цените на главните селскостопански артикули.

Средната лихва отвън Добруджа е към 50 лв., до момента в който в Добричко и Силистренско стойностите се движат сред 80 и 100 лв., изясни ръководителят на асоциацията.

По всяка възможност пазарът ще се раздвижи след юли 2017 година, като цените тогава биха могли да се повишат с към 10-15%, уточни още специалистът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР